Ένας από τους πλέον καταζητούμενους λαθρέμπορους ναρκωτικών στις ΗΠΑ και στην Ονδούρα συνελήφθη στην πόλη Κανκούν, στο ανατολικό Μεξικό, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Ο Σέσαρ Γκαστέλουμ Σεράνο, ο οποίος συνελήφθη από ομοσπονδιακούς αστυνομικούς και στρατιωτικούς το πρωί του Σαββάτου σε μια τουριστική συνοικία του διάσημου θέρετρου, θεωρείται ένας από τους κινητήριους μοχλούς της διακίνησης κοκαΐνης σε μεγάλη κλίμακα από τη Νότια προς την Κεντρική Αμερική και τις ΗΠΑ, διευκρίνισε ο Μόντε Αλεχάντρο Ρουμπίδο, ανώτατος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Μεξικού.

Οι αρχές των ΗΠΑ τον είχαν εντάξει στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων κακοποιών που καταρτίζουν, ενώ είχαν δεσμεύσει τα περιουσιακά του στοιχεία και αυτά τεσσάρων αδελφών του, με απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο Γκαστέλουμ Σεράνο ήταν μέλος ενός οικογενειακού δικτύου που διακινούσε κοκαΐνη για λογαριασμό του καρτέλ Σιναλόα, ένα από τα πιο ισχυρά στο Μεξικό.

Πολλά ηγετικά στελέχη συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά έχουν συλληφθεί αφότου ανέλαβε την εξουσία ο νυν πρόεδρος του Μεξικού, ο Ενρίκε Πένια Νιέτο, τον Δεκέμβριο του 2012, συμπεριλαμβανομένων δύο επικεφαλής του καρτέλ των Ναϊτών Ιπποτών (του Σερβάντο Γκόμες, ή “Λα Τούτα”, και του Νασάριο Μορένο, ή «Ελ Τσάγιο») και ενός επικεφαλής του καρτέλ Λος Σέτας.

Παρ’ όλ’ αυτά η βία που συνδέεται με τις συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά συνεχίζεται στο Μεξικό, όπου 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται αφότου η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στα καρτέλ, αναπτύσσοντας τον στρατό, τις πρώτες εβδομάδες της προεδρίας του Φελίπε Καλδερόν (2006-2012).