Πολλή δουλειά έχει μπροστά του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετά την ιστορική συνάντησή του το Σάββατο με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, προκειμένου να εξομαλυνθούν και πρακτικά οι σχέσεις των δύο χωρών και να απαλλαγούν από τα γραφειοκρατικά εμπόδια που δημιουργήθηκαν τα τελευταία πενήντα χρόνια. Η συνάντηση Ομπάμα – Κάστρο στον Παναμά, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της αμερικανικής ηπείρου, απέσπασε ευνοϊκά σχόλια από ηγέτες όλου του πολιτικού φάσματος στη Λατινική Αμερική.

Τώρα, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα βγάλει την Κούβα από τη λίστα των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία –την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να στείλει η ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την πρότασή της στον Λευκό Οίκο. Ο Ομπάμα υποσχέθηκε επίσης να προχωρήσει γρήγορα στη δημιουργία πρεσβείας στην Αβάνα και να πείσει το Κογκρέσο να αποσύρει τις κυρώσεις που είχαν πρωτοεπιβληθεί στην Κούβα επί προεδρίας Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, για το άνοιγμα των πρεσβειών σε Αβάνα και Ουάσιγκτον και θα ενθαρρύνουμε μεγαλύτερες επαφές μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτών των δύο χωρών» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα, παρά τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών, φαίνεται να προωθεί σταθερά την ατζέντα του στην εξωτερική πολιτική, στην οποία εκτός από την Κούβα περιλαμβάνεται και η βελτίωση των σχέσεων με το Ιράν. Ο Ομπάμα δήλωσε αποφασισμένος να προωθήσει και τα δύο θέματα μέχρι το τέλος της θητείας του, στις αρχές του 2017.