Το βίντεο δείχνει έναν λευκό αστυνομικό στο Τσάρλεστον της Βόρειας Καρολίνας να πυροβολεί έναν μαύρο άνδρα που τρέχει, το περασμένο Σάββατο. Οι Αρχές της πόλης στράφηκαν δικαστικά εναντίον του αστυνομικού κατηγορώντας τον για τη δολοφονία και χθες το βράδυ ο δήμαρχος ανακοίνωσε την απόλυσή του. Πρόκειται για άλλο ένα περιστατικό υπερβολικής αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ που οδήγησε και πάλι στους δρόμους πολίτες οι οποίοι διαμαρτύρονται για μια σειρά δολοφονιών άοπλων μαύρων από αστυνομικούς.

Το βίντεο, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η οικογένεια του θύματος, του 50χρονου Ουόλτερ Σκοτ, δείχνει τον αστυνομικό Μάικλ Σλάγκερ να πυροβολεί οκτώ φορές εναντίον του μαύρου άνδρα, ο οποίος τελικά καταρρέει. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο Σκοτ πυροβολήθηκε αφού πρώτα ο αστυνομικός τον είχε χτυπήσει με τέιζερ. Νωρίτερα τον είχε διατάξει να σταματήσει το αυτοκίνητο που οδηγούσε επειδή δεν άναβαν τα φώτα των φρένων. Στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα ο Σλάγκερ να πυροβολεί και κατόπιν, αφού ο άνδρας έχει πέσει μπρούμυτα, να τον πλησιάζει και να τον διατάζει να βάλει τα χέρια στην πλάτη του. Οταν ο Σκοτ δεν κινείται, ο αστυνομικός τού τραβά τα χέρια και του βάζει χειροπέδες. Μετά επιστρέφει στο μέρος απ’ όπου πυροβόλησε, παίρνει ένα αντικείμενο, πηγαίνει δίπλα στον Σκοτ και αφήνει το αντικείμενο στα πόδια του. Δεν φαίνεται ξεκάθαρα, αλλά κάποιοι θεωρούν πως επρόκειτο για το τέιζερ, ώστε να ισχυριστεί πως ο Σκοτ τού το άρπαξε. Αλλωστε, πριν δημοσιοποιηθεί το βίντεο, ο δικηγόρος του αστυνομικού ισχυρίστηκε πως ο Σκοτ είχε προσπαθήσει να πάρει το τέιζερ του πελάτη του και να τον χτυπήσει με αυτό, πράγμα που διαψεύδεται κατηγορηματικά από τις εικόνες. Μετά τη δημοσιοποίηση, ο δικηγόρος αποχώρησε από την υπεράσπιση του Σλάγκερ.

Οι εικόνες αυτού του αναίτιου θανάτου αυξάνουν την οργή πολλών πολιτών καθώς ήδη στις ΗΠΑ διεξάγεται μια συζήτηση σε πανεθνικό επίπεδο για την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των μειονοτήτων και των αστυνομικών οργάνων. Διαδηλώσεις, κάποιες βίαιες, ξέσπασαν σε πολλές πόλεις πέρυσι μετά τον φόνο του 18χρονου Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον του Μιζούρι και τον θάνατο του Ερικ Γκάρνερ στη Νέα Υόρκη από την πίεση που του άσκησαν αστυνομικοί στον λαιμό. Η οργή ξεχείλισε όταν οι ένορκοι που κλήθηκαν να κρίνουν τους λευκούς αστυνομικούς οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι γι’ αυτούς τους δύο θανάτους, τους αθώωσαν. Ο Σλάγκερ, εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 30 χρόνια.

Ο δικηγόρος της οικογένειας όμως θέτει το θέμα που βρίσκεται στο μυαλό όλων. «Το βίντεο ανάγκασε τις Αρχές να δράσουν γρήγορα και αποφασιστικά» είπε ο Κρις Στιούαρτ. «Τι θα είχε γίνει όμως εάν δεν υπήρχε το βίντεο; Τι θα συνέβαινε εάν δεν υπήρχε αυτός ο μάρτυρας και εάν δεν είχε το θάρρος να μας παραδώσει το βίντεο;». Δεν έχει γίνει γνωστό ποιος τράβηξε το βίντεο.

Χρωστούσετη διατροφήγια το παιδί του

Ο πατέρας τού θύματος είπε ότι ο γιος του μπορεί να έτρεξε επειδή χρωστούσε τη διατροφή για το παιδί του, ένα αδίκημα το οποίο στη συγκεκριμένη πολιτεία επισύρει ποινή φυλάκισης. Πρόσθεσε ότι στο βίντεο ο αστυνομικός «μοιάζει σαν να προσπαθεί να σκοτώσει ελάφι που τρέχει στο δάσος» και το χαρακτήρισε ως «το πιο οδυνηρό θέαμα που έχω δει στη ζωή μου».