Τα ονόματά τους φιγουράρουν στον κατάλογο των κατηγορουμένων σε σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς. Οι δικαστικές Αρχές τούς έχουν κατατάξει στον πυρήνα των πρωταγωνιστών εκείνων που φέρεται ότι διακίνησαν μίζες εκατομμυρίων ευρώ. Την κρίσιμη όμως ώρα που οι ανακριτές τούς κάλεσαν σε απολογία, οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι επέλεξαν τον δρόμο της φυγής. Στην απόφασή τους αυτή πιθανόν να βάρυνε το ενδεχόμενο μιας προφυλάκισης.

Η εξαφάνισή τους είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν κενά κομμάτια του παζλ των ποινικών υποθέσεων στις οποίες, παρά τη φυγοδικία τους, παραμένουν κατηγορούμενοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αντίθετα, η παρουσία τους και μάλιστα στον χρόνο που ήταν σε πλήρη έρευνα οι υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος, όπως εκτιμάται, θα μπορούσε να είχε συνδράμει ουσιωδώς στην πληρέστερη και ταχύτερη διερεύνηση των υποθέσεων. Οι έλληνες ανακριτές συνεχίζουν την προσπάθεια για τη χαρτογράφηση όλων των διαδρομών της μίζας. Τώρα πια το νομοθετικό πλαίσιο έχει αλλάξει και δίνει τη δυνατότητα σε κατηγορουμένους που θα μιλήσουν, ακόμα και στο παρά πέντε, να έχουν ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση.

Παρ’ όλ’ αυτά, πολλά από τα πρόσωπα-κλειδιά υποθέσεων που έχουν μονοπωλήσει την επικαιρότητα, όπως τα μαύρα ταμεία της Siemens και οι συμβάσεις προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων, εξακολουθούν να παραμένουν εκτός του ποινικού κάδρου. Γεγονός που, όπως λένε δικαστές, αναπόφευκτα αφήνει σκιές στις εκκρεμείς υποθέσεις.