Ο νόμος του Γκόντγουιν, που οδηγεί στο «σημείο Γκόντγουιν», είναι μια θεωρία που βασίζεται στην εξής αρχή: όσο περισσότερο επεκτείνεται μια συζήτηση τόσο πιθανότερο γίνεται να βρεθεί μια σύγκριση που σχετίζεται με τους Ναζί ή τον Χίτλερ.

Τον νόμο αυτόν θυμήθηκε ο γάλλος σκιτσογράφος Νικολά Βαντό, παρουσιάζοντας μια βλοσυρή Ανγκελα Μέρκελ να λέει σ’ έναν εξίσου βλοσυρό Αλέξη Τσίπρα: «Διασχίσατε το σημείο Γκόντγουιν: οποιαδήποτε γαλήνια συζήτηση είναι πλέον αδύνατη».

Την ίδια ώρα ο έλληνας Πρωθυπουργός σχηματίζει με το πινέλο του έναν αγκυλωτό σταυρό σε ένα τραπέζι γεμάτο με μερικά εκατομμύρια.

Το σκίτσο εικονογραφεί ένα άρθρο του γνωστού μας δημοσιογράφου της «Λιμπερασιόν» Ζαν Κατρεμέρ, ο οποίος σχολιάζει τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα ότι οι πολεμικές αποζημιώσεις που χρωστά η Γερμανία στην Ελλάδα ανέρχονται σε 278,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η επιστροφή στη λογική του «οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος», τονίζει, οδηγεί στην αποκατάσταση της παλαιάς τάξης, μιας τάξης που οδήγησε τη Γηραιά Ηπειρο σχεδόν στην καταστροφή, και οπωσδήποτε στην πολιτική αποδυνάμωση».