Στην παραδοχή ότι η διάταξη του νομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα σε κρατουμένους με υψηλό ποσοστό αναπηρίας να εκτίουν το υπόλοιπο της ποινής κατ' οίκον αφορά και τον Σάββα Ξηρό προέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου ολοκληρώθηκε σε πρώτη ανάγνωση η συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών Γ' Τύπου.

Εν μέσω πυρών, ο υπουργός υπεραμύνθηκε της ρύθμισης που δίνει τη δυνατότητα σε φυλακισμένους, οι οποίοι έχουν εκτίσει το 1/4 της ποινής τους και έχουν αναπηρία άνω του 80%, να μπορούν να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους με κατ' οίκον περιορισμό, σημειώνοντας ότι αφορά τρεις συγκεκριμένους κατάδικους με βαριά αναπηρία -από τους οποίους ο ένας απεβίωσε- μεταξύ των οποίων ο Σάββας Ξηρός.

«Όλοι όσοι εμπίπτουν στη ρύθμιση είναι συνολικά τρεις. Οι δύο καρκινοπαθείς, και ήδη ο ένας απεβίωσε αυτές τις μέρες. Μόνο δύο απέμειναν. Ο ένας είναι ο Ξηρός. Η ρύθμιση προβλέπει αναπηρία άνω του 80%, κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Βρήκα ότι ο Σάββας Ξηρός έχει, πλέον, σύμφωνα με την ιατρική διάγνωση, αναπηρία 98%. Αυτό σημαίνει έναν άνθρωπο που δεν μπορεί, πλέον, να κάνει τίποτα» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Αργότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι η δήλωσή του για τρεις φυλακισμένους με ποσοστά αναπηρίας άνω του 80% που επωφελούνται από την διάταξη, αφορούσε μόνο αυτούς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Κορυδαλλού και πρόσθεσε ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ υψηλότερος αν συμπεριληφθούν και όσοι είναι σε νοσοκομεία της περιφέρειας.

Ο κ. Παρασκευόπουλος παραδέχτηκε επίσης ότι ο Σάββας Ξηρός κατέστη εντελώς τυφλός από τις συνθήκες κράτησης που του παρείχε η Πολιτεία. «Στο μέτρο που δεν μπορούμε σε σύντομο χρονικό ορίζοντα να διασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες στις φυλακές, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Με τη ρύθμιση έχουμε απλά αλλαγή τρόπου έκτισης ποινής και όχι απόλυση. Για έναν κρατούμενο όπως ο Σάββας Ξηρός, η τιμωρία συνεχίζεται. Η μομφή είναι ανεξίτηλη για τις ανθρωποκτονίες που διετέλεσε» πρόσθεσε.

Πυρά κατά της «φωτογραφικής διάταξης»

Τη ρύθμιση επέκριναν έντονα, τόσο ο πρόεδρος της Οργάνωσης Θυμάτων Τρομοκρατίας «Ως Εδώ» Γιώργος Μομφεράτος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι με τον μανδύα του εξανθρωπισμού εκτρέφει τρομοκράτες. 

Επίσης, υποστήριξαν ότι η διάταξη είναι φωτογραφική και αφορά τον τρομοκράτη Σάββα Ξηρό, τον οποίο απελευθερώνει αγνοώντας τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, που τον καταδίκασε σε πέντε φορές ισόβια γιατί σκότωσε πέντε αθώες ψυχές.

Ο κ. Μομφεράτος υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο, με τον μανδύα εξανθρωπισμού, επιδιώκει την απελευθέρωση συγκεκριμένων καταδίκων με κριτήρια που ανατρέπουν τις δικαστικές αποφάσεις των ποινών φυλάκισης, τις οποίες αγνοεί».

«Μπορεί το υπουργείο να ισχυρίζεται ότι δεν είναι αλήθεια, αλλά οι ρυθμίσεις αυτές διαθέτουν ονοματεπώνυμο. Και αυτό το ονοματεπώνυμο είναι του Σάββα Ξηρού, ο οποίος καταδικάστηκε για πέντε δολοφονίες και συμμετοχή του σε εγκληματική οργάνωση» τόνισε ο κ. Μομφεράτος και πρόσθεσε: 

«Ο Σάββας Ξηρός δικαιούται κάθε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η Πολιτεία υποχρεούται να του την παράσχει, μέσα, όμως, στη φυλακή. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι με το προσωπείο του ανθρωπισμού να τον απελευθερώσει. Εκτρέφει, έτσι, το τέρας της τρομοκρατίας και κάνει την τρομοκρατία πολιτικό θέμα διαφωνίας μεταξύ των κομμάτων».

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη: «Η Δημοκρατία βεβαίως και δεν εκδικείται και είναι αυτό που τη διαχωρίζει από αυτούς που παίρνουν τα όπλα και εκτελούν αθώους. Ο Σάββας Ξηρός πήρε πέντε αθώες ψυχές. Η αναπηρία του προκλήθηκε από αυτοτραυματισμό την ώρα που ήθελε να σκοτώσει αθώους. Πρώτο δικό σας νομοθετικό μέλημα είναι να περάσετε μία διάταξη απόλυτα φωτογραφική για κάποιον που καταδικάστηκε πέντε φορές σε ισόβια. Τι σας αποτρέπει να δώσετε στον Σάββα Ξηρό εκείνες τις συνθήκες για έναν αξιοπρεπή εγκλεισμό χωρίς να παραβιάζετε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης;»

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «το  αίτημα αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού ήταν σύνθημα όλου του αντιεξουσιαστικού χώρου» για να συμπληρώσει: «Εμείς, που είμαστε στην άλλη όχθη, δεν διαδηλώσαμε. Διαχειριστήκαμε τον μεγάλο πόνο μας με σεβασμό. Δεν θα το λάβετε υπόψη σας; Θέλω να κοιτάξετε στα μάτια τον κ. Μομφεράτο, τη μάνα του Αξαρλιάν, εμένα, και να μου πείτε αν έχετε ήσυχη τη συνείδησή σας με αυτό που κάνετε».

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, χαρακτήρισε αδιανόητο να δίνεται η εντύπωση ότι ο Σάββας Ξηρός, αντιμετωπίζεται ως πολιτικός κρατούμενος ή αριστερός. «Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται το κοινοβούλιο να νομοθετεί φωτογραφικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαλλαγεί από τις ιδεοληψίες που είχε ως αντιπολίτευση», τόνισε η κ. Γεννηματά.

«Κάτω από την κουκούλα υπάρχει άνθρωπος»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε επίσης διευκρινίσεις για δήλωσή του για τους κουκουλοφόρους η οποία συζητήθηκε. 

«Υπάρχει άνθρωπος κάτω από την κουκούλα. Αν πυροβολήσει κάποιος μία κουκούλα θα πυροβολήσει άνθρωπο», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Παρασκευόπουλος, σημειώνοντας ότι επιμένει στην άποψη του για διάλογο με τους κουκουλοφόρους, κάτι στο οποίο, όπως είπε, διαφωνεί με τον Γιάννη Πανούση.

Μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής ο κ. Παρασκευόπουλος έκανε λόγο για παρεξήγηση.

«Αυτό που είπα ότι θα κάνω διάλογο με όλους, ακόμα και με κουκουλοφόρους, την ασφάλεια υπηρετεί. Αυτή η θέση μου παρεξηγήθηκε. Όταν αναγνωρίζω ένα πρόσωπο, του ανάγω και ευθύνη. Σημαίνει ότι τον καθίζω στο σκαμνί. Θέλω την ευθύνη ακόμα και σε αυτούς που φορούν κουκούλα», ανέφερε ο Ν.Παρασκευόπουλος.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, αφού προηγηθεί την Τρίτη του Πάσχα η επεξεργασία του σε δεύτερη ανάγνωση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης -παρά το γεγονός ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν στην ανάγκη να γίνουν αποδεκτές οι τροπολογίες που είχαν καταθέσει για κατάργηση του λεγόμενου «κουκουλονόμου» και το DNA- δεν τοποθετήθηκε και επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην Ολομέλεια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από