«Ήδη τον περασμένο Αύγουστο απέστειλα γράμμα στον Πούτιν, ζητώντας του να μην επιβάλει το εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα», δηλώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος σε συνέντευξή του που δημοσιεύει τη Μ. Τετάρτη η ιταλική ειδησεογραφική πύλη Lettera43.it.

Προσέθεσε δε ότι «δεν υπήρξε αντίδραση» και ότι «στην φάση εκείνη, στην Ελλάδα υπήρχε κυβέρνηση η οποία έστω και αν είχε χάσει την πλειοψηφία παρέμεινε στην εξουσία για να ολοκληρώσει την καταστροφή της Ελλάδας, ενώ η τωρινή κυβέρνηση, ευτυχώς, είναι σαφώς διαφορετική».

Σε ερώτηση «αν, σε περίπτωση που η ΕΕ συνεχίσει να ζητά τον σεβασμό του προγράμματος της τρόικας, η Αθήνα θα κοιτάξει προς Ανατολάς», ο κ. Γλέζος απαντά:

«Μια χώρα σε κρίση, όπως η Ελλάδα, πρέπει να βρει, πρώτα απ’ όλα, λύσεις, και πρέπει να το πράξει επειγόντως. Η πρώτη στην οποία πρέπει να αποταθούμε είναι, φυσικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, και για τον λόγο αυτό μιλήσαμε, πρώτα απ’ όλα, με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Περιμένουμε να δείξουν κατανόηση».

Στην ερώτηση «τι θα γίνει αν αυτό δεν συμβεί», το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς αποκρίνεται: «Αν απογοητευτούμε υπάρχει ένα χρέος το οποίο ξεπερνά τη λαϊκή εντολή και αφορά την υποχρέωση υπεράσπισης των πολιτών της χώρας μας. Το παλιό πρόγραμμα της τρόικας έχει πεθάνει μαζί με την κυβέρνηση που το υπέγραψε. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να λιποθυμούν τα παιδιά στα σχολεία, εξαιτίας της πείνας, όπως συμβαίνει σήμερα. Και ούτε μπορούμε να ξεπεράσουμε το ποσοστό ανεργίας, το οποίο ήδη σήμερα ξεπερνά το 25%».

Ο Μανώλης Γλέζος, τέλος, υπογραμμίζει πως «η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα αποτελεί μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την οποία η Γερμανία πρέπει να κατανοήσει», καλεί το Βερολίνο «να δείξει την ίδια γενναιοδωρία που επέδειξε και η Ελλάδα προς την Γερμανία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» και διερωτάται για ποιο λόγο η Ιταλία και η Βουλγαρία εκπλήρωσαν όλες τις υποχρεώσεις τους προς την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τις πολεμικές επανορθώσεις, ενώ η Γερμανία δεν το έχει πράξει.