Εκατοντάδες Ρώσοι απέτισαν φόρο τιμής στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ, ανάβοντας ένα κερί και εναποθέτοντας λίγα λουλούδια στη γέφυρα, κοντά στο Κρεμλίνο, όπου δολοφονήθηκε πριν από 40 ημέρες.

Αρκετοί οδηγοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ηγετών της αντιπολίτευσης και ήχησαν τις κόρνες τους στις 11 το πρωί, ενώ ένα πλήθος ανθρώπων τηρούσε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Νεμτσόφ.

Κάποιοι άφησαν τα δάκρυά τους να κυλήσουν, όμως άλλοι εμφανίστηκαν εξοργισμένοι γιατί μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δείχνει διατεθειμένος να ανταποκριθεί στη δημόσια κατακραυγή και να χαλαρώσει τον έλεγχο επί της αντιπολίτευσης.

«Τίποτα δεν άλλαξε», είπε η 65χρονη συνταξιούχος Λιουντμίλα Γιακιμένκο. «Δεν υπάρχει μέλλον για τη Ρωσία. Με θλίβει αυτό», πρόσθεσε.

Ο 55χρονος Νεμτσόφ, πρώην αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, πυροβολήθηκε από ενόπλους ενώ έκανε περίπατο με μια φίλη του πάνω στη γέφυρα, αργά το βράδυ της 27ης Φεβρουαρίου.

Τον χειμώνα του 2011-12 είχε βοηθήσει στην οργάνωση κινητοποιήσεων εναντίον του προέδρου Πούτιν και πριν από τον θάνατό του φέρεται ότι συγκέντρωνε αποδεικτικά στοιχεία για την υποστήριξη που παρείχε η Μόσχα στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας. Οι ανακριτές που ερευνούν την υπόθεση δεν έχουν συμφωνήσει όσον αφορά το κίνητρο της δολοφονίας του.

Μολονότι πέντε Τσετσένοι έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για τη δολοφονία, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το πρόσωπο που διέταξε τον φόνο μπορεί να μην βρεθεί ποτέ, ενδεχομένως επειδή θα αποκαλυπτόταν έτσι κάποιος δεσμός με τους συμμάχους του στο Κρεμλίνο.

Ο βασικός ύποπτος, ο Ζαούρ Νταντάεφ, υπηρετούσε στην τσετσενική αστυνομία του συμμάχου του προέδρου Πούτιν, του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ. Την περασμένη εβδομάδα πάντως, καταθέτοντας σε δικαστήριο, υποστήριξε ότι ομολόγησε τον φόνο αποκλειστικά και μόνο επειδή τον ξυλοκόπησαν.

«Το Κρεμλίνο δεν θέλει να κατονομάσει αυτούς που διέταξαν τη δολοφονία γιατί όλα οδηγούν στην Τσετσενία», υποστήριξε ο πρώην βουλευτής Βλαντίμιρ Ριζκόφ μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Οι αρχές δεν έχουν αλλάξει, ακολουθείται η ίδια πολιτική καταστολής. Οι αρχές θέλουν να ξεχάσει ο κόσμος τον Μπόρις Νεμτσόφ το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Οι Ρώσοι πάντως δεν εκφράζουν ομοφώνως τον ίδιο θαυμασμό για τον Νεμτσόφ. Το κοινοβούλιο αρνήθηκε να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του και έξω από τις μεγάλες πόλεις ελάχιστοι άνθρωποι τον θρήνησαν. Οι αρχές προσπάθησαν να απομακρύνουν το αυτοσχέδιο μνημείο από λουλούδια, φωτογραφίες, σχέδια και άλλα αντικείμενα πάνω στη γέφυρα, όμως οι υποστηρικτές του το ξαναέστησαν πολύ γρήγορα.

Ενθαρρυμένη από την μεγάλη πορεία προς τιμή του Νεμτσόφ, δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του, η αντιπολίτευση συζητά ήδη την πιθανότητα να ενώσει τις δυνάμεις της για τις βουλευτικές εκλογές του 2016.

Ο Ιλία Γιασίν, ένας ηγέτης της αντιπολίτευσης, είπε: «Η πολιτική του Κρεμλίνου θα αλλάξει μόνο όταν αναγκάσουμε το Κρεμλίνο να αλλάξει πολιτική».