O πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Turkish Airlines (THY), Χαμντί Τοπτσού, υπέβαλε την παραίτησή του και αναμένεται να διεκδικήσει μια έδρα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου ως υποψήφιος με το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Ο Τοπτσού αντικαταστάθηκε από τον Ιλκέρ Αϊτζί, τον επικεφαλής της Αρχής προβολής και υποστήριξης επενδύσεων, ενός οργανισμού που έχει τεθεί υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού.

Ο Αϊτζί είναι στέλεχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που κυβερνά την Τουρκία από το 2002, και στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το Ντογάν.

O νυν διευθύνων σύμβουλος της THY, Τεμέλ Κιοτίλ, ορίστηκε αντιπρόεδρος της τουρκικής εταιρείας, ανακοινώθηκε επίσης στον ιστότοπό της.

Με το τουρκικό κράτος να κατέχει το 49% της εταιρείας, η Turkish Airlines καταγράφει εδώ και πολλά χρόνια μια πολύ υψηλή ανάπτυξη και ευελπιστεί να ανταγωνιστεί τις αεροπορικές εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις της Ευρώπης ή του Περσικού Κόλπου, όπως οι Etihad και Qatar Airways.

Η THY κατέγραψε το 2014 αύξηση της τάξης του 29% στον κύκλο εργασιών της που ανήλθαν στα 24,1 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (8,6 δισεκατομμύρια ευρώ) με καθαρά κέρδη ύψους 1,819 δισεκατομμυρίων λιρών (650 εκατομμύρια ευρώ) τα οποία αυξήθηκαν κατά 137%.

Περισσότεροι από 54,5 εκατομμύρια επιβάτες επέλεξαν το 2014 την τουρκική αεροπορική εταιρεία (+13,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος), αναδεικνύοντάς την στη 2η κατά σειρά ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία σύμφωνα με το κριτήριο αυτό.