Ανεξάρτητη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ομάδα του Columbia University Graduate School of Journalism έβαλε τέλος στην πολύμηνη αντιπαράθεση που προκάλεσε η δημοσίευση τον περασμένο Νοέμβριο από το αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone του επίμαχου άρθρου-καταγγελίας για τον συλλογικό «βιασμό» φοιτήτριας στην πανεπιστημιούπολη του Virginia University.

Το περιοδικό αναγκάσθηκε να αποσύρει το άρθρο που αποδείχθηκε αναξιόπιστο και η σύνταξη του εντύπου παραδέχθηκε τα σφάλματα που διαπράχθηκαν κατά τη σύνταξη και τη δημοσίευσή του.

«Επιθυμούμε να ζητήσουμε συγγνώμη από τους αναγνώστες μας και από όλους όσοι επλήγησαν από το άρθρο μας και τις συνέπειές του», αναφέρει σε σημείωμά του ο διευθυντής του Rolling Stone Γουίλ Ντάνα, προσθέτοντας ότι οι σεξουαλικές επιθέσεις στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις αποτελούν «σημαντικό πρόβλημα» και ότι είναι σημαντικό «τα θύματα τέτοιων πράξεων να αισθάνονται ότι μπορούν να τα καταγγέλλουν».

«Μάς λυπεί το γεγονός ότι η βούλησή τους να το κάνουν μπορεί να αποδυναμώθηκε από τα σφάλματά μας», αναφέρεται στο σημείωμα.

Η πρόθεση πίσω από τη δημοσίευση του άρθρου ήταν να προσελκύσει την προσοχή της κοινής γνώμης στη σεξουαλική βία στις πανεπιστημιουπόλεις , αλλά, αντ΄αυτού, «η αποτυχία του περιοδικού είναι πιθανόν να συνέβαλε στη διάδοση της ιδέας ότι πολλές γυναίκες εφευρίσκουν τις κατηγορίες για βιασμό», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης του Columbia University, η οποία έγινε κατόπιν αιτήματος του περιοδικού Rolling Stone και η οποία επιρρίπτει ευθύνες για το τρόπο που πραγματοποιήθηκε το ρεπορτάζ, για την συντακτική εποπτεία και για τη διασταύρωση του θέματος.

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε χθες στους New York Times η εκδότρια του Rolling Stone Τζαν Γουένερ δήλωσε ότι η δημοσίευση του επίμαχου άρθρου αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό και ότι η συντάκης του, η Σαμπρίνα Ρούμπιν Ερντερλι, θα συνεχίσει να εργάζεται για το περιοδικό, ενώ ούτε ο Γουίλ Ντάνα, ούτε και ο Σον Γουντς, που επεξεργάσθηκε το άρθρο, θα χάσουν τις θέσεις τους.

Το άρθρο (με ημερομηνία δημοσίευσης Νοέμβριος 2014) περιείχε την καταγγελία μίας φοιτήτριας, της «Τζάκι», που δήλωνε ότι βιάσθηκε από πολλούς φοιτητές το 2012 κατά τη διάρκεια πάρτυ της αδελφότητας στην οποία ανήκε, της Φι Κάπα Ψι.

Η δημοσίευση προκάλεσε κατακραυγή, την οργάνωση φοιτητικών διαδηλώσεων και τη διάλυση πανεπιστημιακών αδελφοτήτων και αναζωπύρωσε τον δημόσιο διάλογο για την σεξουαλική βία στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.

Το Μάρτιο, έπειτα από έρευνες πέντε μηνών, η αστυνομία της Βιρτζίνια ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την καταγγελία της «Τζάκι» περί συλλογικού βιασμού.

Η αξιοπιστία των αποκαλύψεων του άρθρου είχε τεθεί σε αμφισβήτηση στο μεταξύ από τις ανεξάρτητες έρευνες άλλων οργάνων Τύπου, ανάμεσά τους και η Washington Post.

Ήδη από τον Δεκέμβριο, το Rolling Stone είχε παραδεχθεί ότι έσφαλε εμπιστευόμενο την εκδοχή του υποτιθέμενου θύματος.