«Πάσχα σημαίνει πέρασμα. Εύχομαι να είναι η μεγάλη αλλαγή και για την κοινωνία και για σας το τέλος των «παθών» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, που ξέρω πόσο σας έχει θίξει όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Αλλά να αντέχετε γιατί πιστεύω – όχι απλώς ελπίζω, πιστεύω – ότι ο τόπος μας θα πάει μπροστά», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο, σε συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Μίχαλος εξέφρασε την ελπίδα για νέα ανοδική περίοδο, έστω και αν αυτή, όπως είπε «είναι ανηφορική».

Δεχόμενος στη συνέχεια το προεδρείο της ΚΕΔΕ ο κ. Παυλόπουλος δεσμεύθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, ως προς την αποκατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ρόλο που της αξίζει.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης του δώρισε συγγραφικό τόμο με τη νομοθεσία «Περί συστάσεως δήμων» του 1833.

«Έχουμε φέρει να σας προσφέρουμε ένα βιβλίο: τον «Κώδικα περί συστάσεως των Δήμων» του 1833 -το γνωρίζετε περισσότερο από μένα- αλλά το θεωρήσαμε ως ένα συμβολισμό να σας το δώσουμε μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο. Και ευχόμαστε, όπως έχετε δώσει σημαντικό έργο στην Αυτοδιοίκηση, ότι το ίδιο θα κάνετε και ως ανώτατος άρχων στη χώρα» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος απάντησε ότι τον συνδέουν πολλά από την εποχή του Υπουργείου Εσωτερικών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η διαφαινόμενη απαξίωση ορισμένες φορές δεν της αρμόζει.

«Όταν δίνουμε αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρέπει να της παρέχουμε και τα μέσα για να μπορεί να τις ασκήσει. Είναι ένα μεγάλο έλλειμμα, το οποίο έχει η Πολιτεία χρόνια ολόκληρα. Με αποτέλεσμα η έλλειψη μέσων να οδηγεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ένα είδος απαξίωσης που δεν της ταιριάζει. Γιατί είναι ο θεσμός που έχει την αμεσότερη επαφή με τον πολίτη, ιδίως στη σημερινή εποχή όπου ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής κρίσης το έχει επωμισθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Δεσμεύτηκε δε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, ως προς την αποκατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον ρόλο που της αξίζει.

«Είμαστε, κύριε Πρόεδρε, σίγουροι -όπως κάνατε ως υπουργός, και ήταν η υπουργία με τους περισσότερους πόρους στην Αυτοδιοίκηση- ότι θα κάνετε και ως Πρόεδρος. Και ελπίζουμε μέσα από τον πολύ μεγάλο θεσμικό σας ρόλο θα δημιουργήσετε εκείνες τις εγγυήσεις ώστε η Αυτοδιοίκηση να εκπληρώσει την αποστολή της» είπε ο κ. Πατούλης εκφράζοντας τις ευχαριστίες του.