«Επιστροφή στην Αθήνα» είναι το σύνθημα του αναπτυξιακού σχεδίου για την πόλη κατά την επόμενη πενταετία, που παρουσίασε την Δευτέρα ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης. Ωστόσο, άφησε αιχμές για τον χειρισμό θεμάτων ασφάλειας και μετανάστευσης που αποτελούν φαινόμενα τα οποία «τρώνε τα σωθικά της πόλης» και θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στις προσπάθειες ανάταξης της Αθήνας.

«Έχουμε ζήσει φαινόμενα που μας προβληματίζουν και έχουμε τον αρμόδιο υπουργό που εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του ή την αμηχανία του» σημείωσε ο κ. Καμίνης, αναφερόμενος στον τρόπο αντιμετώπισης επεισοδίων και στις καταλήψεις. «Πρέπει με τη νέα κυβέρνηση να μην ξεφύγει η κατάσταση» πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε επίσης πως δεν βλέπει ακόμη κάποια μεταναστευτική πολιτική από την κυβέρνηση. «Όπως και τόσα χρόνια» σχολίασε και αναρωτήθηκε: «Μπορούμε να δεχόμαστε αδιακρίτως όλους αυτούς που περνάνε τα σύνορα;». Για να απαντήσει ο ίδιος πως «δεν μπορούμε» και να εκφράσει την ανησυχία του καθώς – όπως είπε – βλέπει ξανά εικόνες του 2012 στην πόλη.

«Δεν μπορεί οι μετανάστες να περιφέρονται πένητες στην πόλη, χωρίς προορισμό» τόνισε, διευκρινίζοντας πως δεν χρειάζονται ξενοφοβίες, αλλά πολιτικές που θα οδηγούν σε ταχύτερη ενσωμάτωση αυτών που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα – φέρνοντας ως παράδειγμα την απόδοση ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά μεταναστών – και στον καλύτερο έλεγχο των παρανόμων.

Στο πλαίσιο αυτό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία των δημάρχων Αθηναίων, Ρώμης και Παρισιού για το θέμα των μεταναστευτικών ροών. «Θα πάμε με κοινή πρόταση κατευθείαν στην Ευρώπη, χωρίς να αγνοούμε τον διάλογο στο εσωτερικό της χώρας» είπε.

Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης για την πόλη, όπως ονομάζεται το πακέτο μέτρων που παρουσιάστηκε, περιλαμβάνει 70 δράσεις μεταξύ των οποίων για την αισθητική αναβάθμιση των περιοχών της πόλης, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, τον τουρισμό μέχρι την παροχή κινήτρων για επανακατοίκηση της Αθήνας.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου Αθηναίων, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας, σχεδιάζεται – μετά από συστηματική και σοβαρή μελέτη – ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα μαζί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» ανέφερε ο κ. Καμίνης, επισημαίνοντας πως απαιτούνται συνέργιες ώστε η πόλη να γίνει ελκυστική.

Έτσι, για παράδειγμα στο πλαίσιο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ο δήμαρχος Αθηναίων επεσήμανε πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εκπονηθεί 12 εξειδικευμένες μελέτες επιχειρηματικότητας, θα δοθεί στήριξη σε 1.500 επιχειρήσεις, θα γίνουν 250 εκδηλώσεις, διαγωνισμοί, εκθέσεις και φεστιβάλ, ενώ θα οργανωθούν και δέκα επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό.

Δράσεις σχεδιάζονται και για την ενίσχυση του τουρισμού, με τον κ. Καμίνη να αναφέρει πως με τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί το 2014 ήταν χρονιά «εντυπωσιακή» στον τομέα αυτό με αύξηση κατά 30% των αφίξεων τουριστών στην πόλη. Ειδική αναφορά έκανε και σε διεθνείς εκδηλώσεις, που θα φιλοξενήσει η Αθήνα και θα φέρουν περαιτέρω ανάκαμψη όπως η Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «Documenta 14», που γίνεται κάθε πέντε χρόνια και για πρώτη φορά το 2017 θα διοργανωθεί εκτός από τη γερμανική πόλη Κάσελ – μόνιμο διοργανωτή εδώ και 60 χρόνια – και στην ελληνική πρωτεύουσα. «Στο Κάσελ συρρέουν 1.000.000 επισκέπτες και 12.000 δημοσιογράφοι» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Παράλληλα, βάσει του αναπτυξιακού σχεδίου και σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκινάνε παρεμβάσεις για την αξιοποίηση των 1.800 εγκαταλελειμμένων κτιρίων, με πιλοτική έναρξη στην περιοχή της Ομόνοιας και στη συνέχεια στο δυτικό τμήμα της πόλης. Από το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας θα αρχίσει, επίσης, η αναβάθμιση της αισθητικής και της λειτουργίας των δημόσιων χώρων.

«Ο δήμος διεκδικεί αυξημένο ρόλο στη διακυβέρνηση της πόλης και επιδιώκει να διαμορφώνει τις δράσεις με τους πολίτες» ανέφερε ο κ. Καμίνης. «Εκεί όπου υπήρχαν τα κράτη, αναδεικνύονται οι πόλεις. Ποιος θα προσελκύσει καινοτομία, μεγάλα πανεπιστήμια και άλλα για να γίνουν ελκυστικές;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Στις πόλεις εμφανίζονται εγκληματικότητα, μόλυνση περιβάλλοντος, μεταναστευτικές ροές. Αλλά στις πόλεις παράγεται και πολιτισμός και παιδεία».