Η μεγάλη αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων που κρατούσαν στον «κουμπαρά» τους οι κεντρικές τράπεζες όλου του κόσμου εδώ και περίπου μια δεκαετία φαίνεται ότι φθάνει στο τέλος της. Τα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν τον Μάρτιο στα 11,6 τρισ. δολάρια, υποχωρώντας από τα επίπεδα-ρεκόρ των 12,03 τρισ. δολαρίων που είχαν φθάσει τον Αύγουστο του 2014. Τα αποθέματα αυτά είχαν πενταπλασιαστεί από το 2004, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η μείωση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις οικονομίες, και ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες, στην προσπάθεια που κάνουν να ενισχύσουν την ισοτιμία των νομισμάτων τους και να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη που ασθμαίνει.

Μπορεί η μείωση αυτή να δείχνει μεγάλη επειδή η ισχυροποίηση του δολαρίου μείωσε την αξία συναλλαγματικών αποθεμάτων, όπως για παράδειγμα τα αποθέματα σε ευρώ, αλλά σηματοδοτεί την αλλαγή πολιτικής πολλών κεντρικών τραπεζών.

Η Credit Suisse εκτιμά ότι, εάν αφαιρεθεί η επίδραση από τις διακυμάνσεις στις τιμές των νομισμάτων, οι αναπτυσσόμενες χώρες –που διατηρούν τα δύο τρίτα των παγκοσμίων αποθεμάτων –δαπάνησαν μόνο το τέταρτο τρίμηνο 54 δισ. δολάρια από τον «κουμπαρά» τους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η Κίνα, που διατηρεί τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο, και άλλες οικονομίες προχώρησαν σε πωλήσεις δολαρίων για να αντισταθμίσουν εκροές κεφαλαίων αλλά και για να επηρεάσουν την ισοτιμία των εθνικών τους νομισμάτων.

Η Κίνα μείωσε τον Δεκέμβριο του 2014 τα αποθέματα στα 3,8 τρισ. δολάρια από 4 τρισ. δολάρια τον Ιούνιο. Η Ρωσία τα μείωσε πέρυσι κατά 25%, στα 361 δισ. δολάρια, ενώ η Σαουδική Αραβία τα μείωσε κατά 10 δισ., στα 721 δισ. δολάρια.

Το 22% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων διατηρείται σε ευρώ, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από το 2002. Το 63% των αποθεμάτων διατηρείται σε δολάρια.

Το ευρώ έχει υποχωρήσει φέτος απέναντι στα 29 από τα 31 ισχυρά νομίσματα του πλανήτη λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης στην οποία προχωρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

© Bloomberg News