«Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα καταλήψεων με βάση τους νόμους και όχι με φαινόμενα αυταρχισμού», δήλωσε την Παρασκευή με αφορμή το άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Μιλώντας στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη στον ΒΗΜΑ FM 99,5 o Φώτης Κουβέλης κλήθηκε να σχολιάσει το άρθρο στα «ΝΕΑ» του πρώην στελέχους του κόμματός του και νυν υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

«Το διάβασα» είπε ο Φ. Κουβέλης και συνέχισε: «Πρέπει να σας πω ότι η κατάσταση στην οποία αναφέρεται, στις καταλήψεις των δημοσίων κτιρίων από αντιεξουσιαστικές ομάδες είναι μία πρόκληση, την οποία η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει. Και να ξεκαθαρίσει τη στάση της για το θέμα αυτό, διότι η πρακτική των καταλήψεων δεν είναι υπόθεση της δημοκρατίας. Δεν έχει σχέση με τη δημοκρατία και τα δικαιώματά της και η ανοχή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για το Πανεπιστήμιο, το οποίο είναι το κύριο θύμα αυτής της πρακτικής. Βεβαίως, συναθροίζω σ’ αυτά και όσα έγιναν μπροστά στη Βουλή και μετά στον Άγνωστο Στρατιώτη. Τα ζητήματα των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αναμφισβήτητα συνδέονται αποφασιστικά με αυτό που λέμε επί της ουσίας δημοκρατία και γι’ αυτό η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα όχι προωθώντας τον αυταρχισμό – γιατί γίνεται επίκληση του μη αυταρχισμού από κάποιους – αλλά στη βάση των νόμων, οι οποίοι και σαφείς και είναι και δικαιώματα κατοχυρώνουν και δικαιώματα αναγνωρίζουν».

Σε άλλο σημείο της ραδιοφωνικής του συνέντευξης ο Φ. Κουβέλης μίλησε για το έργο της κυβέρνησης.

«Εκείνο που είναι πρώτιστο και σημαντικότερο είναι η πορεία των διαπραγματεύσεων και να υπάρξει συμφωνία, η οποία μας είναι ιδιαίτερα αναγκαία ως χώρα. Εδώ, ο βηματισμός μερικές φορές ήταν αναντίστοιχος και ανακόλουθος με όσα διεκδικεί η χώρα από τους δανειστές της, με την παρούσα κυβέρνηση. Βεβαίως, δεν μπορώ να υποτιμήσω το γεγονός ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης υπήρξε και ένα πολύ θετικό στοιχείο: αναδείχθηκε η κοινωνικοπολιτική διάσταση του ζητήματος»

Για το ενδεχόμενο αξιοποίησής του σε κυβερνητική θέση ο Φ. Κουβέλης ήταν κάθετος:

«Σας το λέω με απόλυτη πολιτική ειλικρίνεια: Δεν υπάρχει τίποτε σχετικό με αυτό που υπαινίσσεστε. Απολύτως τίποτα. Η παρουσία μου στο Μαξίμου και η συζήτηση που είχα με τον πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα είχε το χαρακτήρα της ενημέρωσης, αλλά και της κατάθεσης των δικών μου απόψεων σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και τη συνολικότερη κατάσταση του τόπου».

Σε σχόλιό της για το άρθρο του Γ. Πανούση και την έκρηξη των καταλήψεων η ΔΗΜΑΡ ανέφερε:

«Οι συνεχιζόμενες καταλήψεις των δημόσιων κτιρίων από τις “αντιεξουσιαστικές” ομάδες αποτελούν πρόκληση. Οι πρακτικές αυτές δεν έχουν σχέση με τη δημοκρατία. Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τη στάση της έναντι αυτής της πρακτικής.Η ανοχή αυτής της κατάστασης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για το πανεπιστήμιο που είναι το μεγάλο θύμα αυτής της πρακτικής»