Με μία πιλοτική δίκη και με διαδικασίες εξπρές καλείται το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφασίσει για το αν είναι ή όχι συνταγματική η μη πρόβλεψη αφορολόγητου για τους πολύτεκνους.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από προσφυγή πολύτεκνου από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος υποστηρίζει ότι «στερείται της φοροδοτικής ικανότητας για το ποσό εισοδήματος μέχρι του ύψους των 31.652,24 ευρώ», επειδή το ποσό αυτό δαπανήθηκε αποκλειστικά για τις απολύτως απαραίτητες ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης της οικογένειας του και ζητεί το ποσό αυτό να κριθεί ως «εξατομικευμένο αφορολόγητο όριο».

Ο πολύτεκνος έχει προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και ζητεί να ακυρωθεί ο προσδιορισμός του φόρου του που εκδόθηκε σύμφωνα με την δήλωση φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους 2014. Παράλληλα, ζητεί να εκδικαστεί η υπόθεση του από το Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010 που προβλέπει την έκδοση απόφαση που θα είναι πιλοτική για όλες τις εκκρεμείς παρόμοιες υποθέσεις των πολυτέκνων.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά του, καθώς όπως αποφάνθηκε τίθεται το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα . Βασική θέση του προσφεύογοντος είναι ότι η Πολιτεία πρέπει να καθορίσει ένα αφορολόγητο όριο για τις πολύτεκνες οικογένειες, καθώς μάλιστα το ίδιο το Σύνταγμα προστατεύει το θεσμό της οικογένειας.