Συμφωνία με τους δανειστές βλέπει αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος, μιλώντας εκτίμησε ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να κωλλυσιεργήσουν στις διαπραγματεύσεις. «Τη βλέπω τη συμφωνία αύριο» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο Mega για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μέχρι τις 8 Απριλίου παρέπεμψε στην τρέχουσα διαπραγμάτευση. «Όπως ξέρετε τρέχει μια διαπραγμάτευση αυτές τις ώρες, δεν μιλάμε για μέρες. Ας δούμε τα αποτελέσματα από το EuroWorking Group και από εκεί και πέρα θα μπορούμε να συζητήσουμε για οτιδήποτε άλλο θέλετε σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα» σημείωσε.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Αναφορικά με τον νόμο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, τόνισε ότι «μετατίθεται η εφαρμογή του χρονικά λίγο περισσότερο, δηλαδή δεν θα τον έχουμε τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο μήνα, θα τον έχουμε λίγο αργότερα» και πρόσθεσε: «Επιδιώκεται η εφαρμογή μιας άλλης ρύθμισης η οποία σαφώς θα δίνει για τα εισοδήματα, τα οποία θεωρούνται χαμηλά, πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε όρους χαμηλότερης παροχής χρημάτων».

Ο κ. Μάρδας σημείωσε πως χθες δημιουργήθηκε σύγχυση για το τι τελικά θα ισχύσει με τον ΕΝΦΙΑ 2015, με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διατήρησης του φόρου έως ότου καταρτισθεί ο νέος Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και το Μέγαρο Μαξίμου να ξεκαθαρίζει με non paper πως ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί άμεσα.

Ειδικότερα το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε: «Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να αλλάξει. Είναι δέσμευσή μας. Ωστόσο εάν δεν υπάρξει παρέμβαση, κάτι που υπάρχει μένει ως έχει μέχρι να αλλάξει με νόμο».

Ακολούθησαν δημοσιεύματα που ανέφεραν πως το υπουργείο Οικονομικών αφήνει ανοικτό «παράθυρο» διατήρησης του ΕΝΦΙΑ. Απαντώντας σε αυτά με non paper το Μεγαρο Μαξίμου αποσαφήνισε ότι: «Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας άμεσα. Η αντικατάσταση ενός από τους πιο άδικους φόρους που έχουν υπάρξει, με έναν κοινωνικά δίκαιο φόρο, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας τόνισε πως ο φόρος που πέρυσι εισέφερε 2,6 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία «θα διατηρηθεί για λίγο ακόμη».