«Η Ελλάδα έχει κάποιoν βαθμό ευελιξίας στο να προσδιορίσει τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιήσει, αλλά το συνολικό πλαίσιο πρέπει να καταλήγει στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα», δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας, από το Ελσίνκι όπου βρίσκεται, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

«Τα μέτρα πρέπει να ικανοποιούν τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας», πρόσθεσε η Μέρκελ.

«Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα μπορεί και πρόκειται να εκπληρώσει τις προσδοκίες που έχουμε όλοι», είπε η καγκελάριος.

Αναφερόμενη πιο αναλυτικά στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε:

«Μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά το ποια μέτρα θα επιλέξει η κυβέρνηση, αλλά στο τέλος το γενικό πλαίσιο πρέπει να βγάζει νόημα».

«Το είδαμε αυτό στην Ιρλανδία, όταν η νέα κυβέρνηση άλλαξε μέρη του προγράμματος. Αλλά στο τέλος πρέπει να αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα της χώρας. Η Ελλάδα μιλάει με τους θεσμούς αυτή τη στιγμή. Περιμένουμε αυτές τις συνομιλίες. Και θα περιμένουμε την αξιολόγηση των θεσμών» κατέληξε.

Οι δηλώσεις της καγκελαρίου έγιναν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον φινλανδό πρωθυπουργό Αλεξ Σταμπ.

«Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα και ότι οι συνθήκες για την παροχή βοήθειας δεν θα αλλάξουν», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας.

Βερολίνο: Περιμένουμε τη λίστα

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ δήλωνε ότι η Αθήνα δεν έχει ακόμη υποβάλει λεπτομερή λίστα μεταρρυθμίσεων.

Επισήμανε δε ότι προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση περαιτέρω κεφαλαίων για την Ελλάδα, η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει τα νέα μεταρρυθμιστικά μέτρα.

Ο κ. Γιέγκερ διευκρίνισε πάντως ότι οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών συνεχίζονται, ενώ τόνισε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Πρέπει να περιμένουμε την ελληνική πλευρά να μας παρουσιάσει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμιστικών μέτρων, η οποία θα είναι κατάλληλη για συζήτηση με τους θεσμούς και κατόπιν με το Eurogroup» δήλωσε ο Μάρτιν Γιέγκερ.