Δεκάδες ερωτήματα έχει προκαλέσει στους συγγενείς των θυμάτων της μοιραίας πτήσης της Germanwings η αποκάλυψη ότι ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους φαίνεται να έριξε εσκεμμένα το αεροπλάνο στις γαλλικές Άλπεις.

Κοντά σημείο της συντριβής έχουν φτάσει συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι μετέβησαν στην περιοχή με πτήσεις.

Αεροπλάνο της Lufthansa μετέφερε περίπου 50 άτομα από το Ντύσελντορφ στη Μασσαλία, όπου τους περίμεναν μεταφορικά μέσα για τη μεταφορά τους στο χωριό Σέιν-Λεζ-Αλπ.

Άλλα 60 άτομα έφυγαν από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης με προορισμό τη Μασσαλία και το Σέιν-Λεζ-Αλπ. Οι συγγενείς έχουν μεταβεί σε περιοχή κοντά στο σημείο όπου βρίσκονται τα συντρίμμια.

Δεκατέσσερα άτομα επέλεξαν να μην πετάξουν, αλλά να μεταβούν με λεωφορεία στο σημείο της συντριβής.

Ο εισαγγελέας της Μασσαλίας που έκανε πρώτος την αποκάλυψη για τον συγκυβερνήτη -με βάση τα στοιχεία από τον καταγραφέα φωνής- δήλωσε ότι μίλησε με τους συγγενείς των θυμάτων. «Οι οικογένειες βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, έχοντας μόλις ακούσει τι συνέβη. Το βρήκαν πολύ δύσκολο να το πιστέψουν. Προσπάθησα να τους δώσω απαντήσεις, χρειάστηκε τουλάχιστον μία ώρα και ένα τέταρτο. Προσπάθησα να τους απαντήσω όσο καλύτερα μπορούσα» είπε.

Ωστόσο, τα νέα στοιχεία αφήνουν τους συγγενείς και τους φίλους των επιβαινόντων στο αεροπλάνο με περισσότερα ερωτήματα, παρά με απαντήσεις.

Ο διευθυντής του σχολείου στη Γερμανία που θρηνεί για τον χαμό 16 μαθητών και δύο δασκάλων είπε ότι τα νέα «είναι πολύ χειρότερα» από ότι περίμενε.

Ο Ούλριχ Βέσελ είπε σε δημοσιογράφους ότι ενημέρωσε τους συναδέλφους του και έμειναν και εκείνοι άφωνοι. «Τους είπα ότι είναι πολύ, πολύ χειρότερα από ότι πιστεύαμε. Δεν κάνει τον αριθμό των νεκρών μεγαλύτερο, αλλά εάν ήταν τεχνικό σφάλμα, τότε θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα για να μην ξανασυμβεί ποτέ αυτό».

Ισπανός εργάτης σε εργοστάσιο, φίλος δύο εκ των θυμάτων της πτήσης, είπε ότι τα νέα στοιχεία του δημιούργησαν μια αίσθηση ανικανότητας και οργής. Ο Εστεμπάν Ροντρίγκες δήλωσε: «Ένα άτομο δεν μπορεί, δεν έχει το δικαίωμα να τερματίσει τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων και οικογενειών».

Σε θρήνο έχουν βυθιστεί Γερμανία και Ισπανία -από τις δύο αυτές χώρες προέρχονταν οι περισσότεροι επιβάτες της πτήσης.

Ενός λεπτού σιγή τήρησαν γερμανοί βουλευτές την Πέμπτη και το ίδιο έκαναν και σχολεία στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος.