Οι στρατιώτες είχαν πάρει θέσεις στην έξοδο του σταθμού του μετρό στο Σύνταγμα από νωρίς το πρωί. Οσοι έβγαιναν από τον σταθμό παραλάμβαναν έκπληκτοι από τα χέρια των φαντάρων πλαστικά σημαιάκια, ώστε κρατώντας τα να συμπληρώνουν το «πανηγυρικό» ντεκόρ της ημέρας.

Παρά τη βροχή, πολίτες είχαν συγκεντρωθεί αρκετά νωρίς στην Πλατεία Συντάγματος και στους γύρω δρόμους για την πρώτη παρέλαση επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, την πρώτη ύστερα από τουλάχιστον τέσσερα χρόνια «χωρίς κιγκλιδώματα» και με χαλαρή επιτήρηση από την Αστυνομία.

Γύρω στις 12.30 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση και τη θέση των ενόπλων δυνάμεων πήραν οι χορευτές. Μέλη λαογραφικών σωματείων και χορευτικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα είχαν προσκληθεί στην εκδήλωση από την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και χόρεψαν παρά τη βροχή στη Λεωφόρο Αμαλίας, μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη. Μάλιστα, ορισμένοι από τους θεατές έκλεισαν τις ομπρέλες και ακολούθησαν, έστω για λίγο, τους ρυθμούς της μπάντας.

Ωστόσο, η έντονη βροχόπτωση λίγο έλειψε να χαλάσει τα σχέδια των διοργανωτών καθώς πριν ξεκινήσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας η τέντα των επισήμων γέμισε νερά. Με τον φόβο να καταρρεύσει, οι διοργανωτές προσπαθούσαν με κοντάρια να διώξουν το νερό.

ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ. Πάντως, σε πολλές περιοχές της χώρας οι κακές καιρικές συνθήκες ματαίωσαν τις προγραμματισμένες παρελάσεις, ενώ σε άλλες έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά και με την παρουσία μόνο των σημαιοφόρων και των παραστατών. Οπως έγινε στη Λάρισα, όπου η έντονη βροχόπτωση που έπληττε από το πρωί την πόλη δεν επέτρεψε στους μαθητές να παρελάσουν. Μάλιστα, με ανακοίνωση της Περιφέρειας, θα μπορούσαν να παρελάσουν μόνο οι σημαίες των σχολείων εάν και εφόσον το σχολείο το επιθυμούσε.

Στη Θεσσαλονίκη, παρά τη βροχή, πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη μαθητική παρέλαση, ενώ στη Στυλίδα μπορεί να μην μπόρεσαν οι μαθητές να παρελάσουν λόγω καιρού, ωστόσο η παρέλαση των Σαρακατσαναίων με τα άλογα, όπως είχε προγραμματιστεί, πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Συγκινητική ήταν η χθεσινή παρέλαση στο Ρέθυμνο, όπου οι μαθητές αρκετών σχολείων της πόλης –ανάμεσά τους και το 3ο Γυμνάσιο και Λύκειο, όπου φοίτησε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης –τίμησαν τη μνήμη του 20χρονου σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, ο οποίος χθες θα είχε την ονομαστική του εορτή, φορώντας μαύρα περιβραχιόνια. Το ίδιο έκαναν και οι μαθητές του 1ου Λυκείου Καλαμάτας.

Με μαύρα περιβραχιόνια έκαναν παρέλαση και οι μαθητές του 2ου Λυκείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας σε ένδειξη πένθους για τον θάνατο της 17χρονης συμμαθήτριάς τους, η οποία λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε χάσει τη ζωή της πέφτοντας από μπαλκόνι ξενοδοχείου στη Ρώμη, όπου διέμενε κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής.

Δεν έλειψαν όμως και τα παρατράγουδα σε κάποιες παρελάσεις. Στην Ξάνθη, μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης, υπήρξε η καταγγελία για την παρουσία στην κεντρική πλατεία ενός άνδρα ο οποίος επιδείκνυε τα γεννητικά του όργανα. Αμεσα οι μοτοσικλετιστές της Ομάδας ΔΙΑΣ έφτασαν στο σημείο και λίγη ώρα αργότερα κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον επιδειξία.