Ενα ασυνήθιστα μακρύ δείπνο στην καγκελαρία και ένας μαραθώνιος συναντήσεων με γερμανούς πολιτικούς ηγέτες αποκατέστησαν τουλάχιστον έναν άμεσο δίαυλο επικοινωνίας του Πρωθυπουργού με την καγκελάριο. Δεν είναι λίγο μετά τον λεκτικό πόλεμο των προηγούμενων εβδομάδων. Σε «ευχάριστη και εποικοδομητική ατμόσφαιρα» έγινε η συζήτηση στην καγκελαρία είπε χθες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς. Στον Πρωθυπουργό, όπως είπε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου, έκανε εντύπωση ότι η Μέρκελ είναι «ένας άνθρωπος που ακούει τα επιχειρήματα του συνομιλητή της». Αλλά λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές. Η Μέρκελ είπε την επόμενη ημέρα στους βουλευτές του κόμματός της ότι συμφώνησε με τον έλληνα Πρωθυπουργό να τηρηθεί εχεμύθεια. Επισήμανε όμως ότι «ο χρόνος τελειώνει» και αυτό αφορά την υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει τον συγκεκριμένο κατάλογο των μεταρρυθμίσεων. Ο ορίζοντας για αυτό, βάσει της απόφασης της 20ής Φεβρουαρίου, είναι τα τέλη Απριλίου. Αλλά ενόψει των άμεσων προβλημάτων ρευστότητας, η κυβέρνηση μπορεί να προσδοκά και σε ταχύτερη εκταμίευση μόνο αν επισπεύσει την παρουσίαση της λίστας.

Ο Πρωθυπουργός κέρδισε συμπάθειες στη Γερμανία. Αλλά «κανέναν νέο φίλο» σχολίασε ο Γκίντερ Μπάνας στη «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ». Η λιτή ανακοίνωση που βγήκε μετά το δείπνο σημαίνει: «Καμία συμφωνία, καμία ένδειξη λύσης, καμία ανθρώπινη προσέγγιση». Και αυτό μολονότι ο Τσίπρας με τη συνάντηση, τις δηλώσεις και το δείπνο έμεινε σχεδόν επτά ώρες στην καγκελαρία. Ηταν η πιο μεγάλη επίσκεψη γνωριμίας που έκανε ποτέ πρόεδρος κυβέρνησης στο Βερολίνο, ενώ την επομένη ακολούθησαν στο ξενοδοχείο οι διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών Σταϊνμάγερ, Οικονομίας Γκάμπριελ, την ηγεσία του κόμματος «Αριστερά» Γκίζι και Κίπινγκ και των Πρασίνων Ετσντεμιρ, Πέτερ. «Ενδιαφέρον είναι ότι όλοι οι συνομιλητές του έκαναν στο τέλος θετικό απολογισμό» διαπίστωσε ο Νίκο Φριντ στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».

Η SIEMENS. Στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης παρέπεμψε η γερμανική κυβέρνηση το αίτημα του Πρωθυπουργού για το θέμα της Siemens. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο Μέρκελ, ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πάταξη της διαφθοράς ζήτησε «τη βοήθεια και τη συνέργεια της γερμανικής κυβέρνησης και νομίζω ότι μια πρώτη πρωτοβουλία σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα είναι η δικαστική συνδρομή από τις γερμανικές Αρχές, ώστε να υπάρξει και να αποδοθεί δικαιοσύνη σε σχέση με τα πεπραγμένα της Siemens στην Ελλάδα». Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς απαντώντας στην ερώτηση των «ΝΕΩΝ» αν θα ανταποκριθεί στο αίτημα του Πρωθυπουργού είπε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για την παροχή δικαστικής συνδρομής» και αυτή δίδεται στον βαθμό που ένα αίτημα ανταποκρίνεται στα κριτήρια αυτά. Και για το ενδεχόμενο έκδοσης του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα εξήγησε ότι υπάρχουν «νομικά καθορισμένα κριτήρια» βάσει των οποίων λαμβάνονται οι αποφάσεις, όπως υπάρχει και «ο σεβασμός στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».