Να πολεμήσει με τη διαπλοκή και να προχωρήσει στην αξιολόγηση των προτεραιοτήτων της, ώστε «να πετύχει μια καλύτερη σχέση με την Ευρώπη», κάλεσε την κυβέρνηση από τα Χανιά την Πέμπτη, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δεσμεύτηκε ότι σε αυτή την προσπάθεια θα σταθεί στο πλευρό της.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Τσίπρας, στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε, έχοντας εξ αριστερών του την κ. Μέρκελ, επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση γιατί δεν είχε προχωρήσει σε αξιολογήσεις που θα επέτρεπαν στη χώρα να έχει μια καλύτερη οικονομική σχέση με την Ευρώπη αυτήν τη στιγμή. Για να πάρουμε λεφτά από την Ευρώπη, έχουμε δεσμευτεί -και αυτή η κυβέρνηση και η προηγούμενη- ότι θα προχωρήσει σε διάφορες αλλαγές. Δεν υπάρχει μια α λα καρτ σχέση με την Ευρώπη, χρειάζομαι κάποια λεφτά, δώσε μου κάποια λεφτά. Δεν είναι έτσι, δεν είναι αυτή η σύμβαση, δεν είναι αυτή η συνθήκη. Η συνθήκη είναι ότι θέλω να προσχωρήσω στο μεγάλο κίνημα των αλλαγών στην Ευρώπη, υπόσχομαι ότι πρέπει να κάνω αυτά και χρειάζομαι αυτά τα λεφτά. Αυτή είναι η συνθήκη».

Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι για να βγει η Ελλάδα από τον κύκλο της λιτότητας πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ καλά κάνει και λέει ότι δεν θα κάνω αυτά που έκαναν οι προηγούμενοι. Γιατί οι προηγούμενοι έκαναν λάθη. Και δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτό τον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Και εμείς είμαστε μαζί τους. Και η Ευρώπη λέει ‘ωραία, πες μας. Πέστε μας τι εκτός από μεγάλα λόγια, θέλεις να κάνεις’.

» Λένε συχνά κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές ότι πρέπει να συγκρουστούμε με τη διαπλοκή. Πρέπει να αλλάξουμε την τριγωνική σχέση τράπεζες – MME – πολιτική. Το λένε από την πρώτη ημέρα. Τι περιμένουν για να γίνει αυτό, τους ρωτούν και αυτό τους είπα και εγώ στη Βουλή. Γιατί προηγείται η ΕΡΤ από τη ρύθμιση των συχνοτήτων; Από τη σύγκρουση με αυτούς που νέμονται τις συχνότητες; Φέρτε τον νόμο για τις συχνότητες. Εμείς τον έχουμε έτοιμο. Έχουμε συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θέλαμε να μπουν στην τηλεοπτική αγορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που μιλά για τη διαπλοκή, γιατί δεν δίνει μια προτεραιότητα σε αυτά τα νομοσχέδια; Έχει και τη μεγάλη ενίσχυση και του Ποταμιού. Που είπαμε ότι οποιοδήποτε μέτρο που θα συγκρούεται με τη διαπλοκή, στον βαθμό που θα έχει μια ευρωπαϊκή νομιμότητα, εμείς θα το στηρίξουμε.

» Αυτό που αυτήν τη στιγμή προέχει είναι να μιλήσει η κυβέρνηση για τα σημαντικά και νομίζω ότι αν μιλήσει η κυβέρνηση για τα σημαντικά και η Βουλή για τα σημαντικά, τότε πολύ εύκολα θα μπορέσει να πάρει και τα λεφτά που χρειάζεται για τις ανάγκες του κράτους».

Από τα Χανιά, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στα όσα φέρεται ότι είπε χθες ο υπουργός Οικονομίας, Γιάνης Βαρουφάκης, συνομιλώντας με πολίτες στα Χανιά: «Μπορώ να κάνω δυο υποθέσεις. Αν ο κ. Βαρουφάκης λέει ‘ακολουθείστε μας στη ρήξη με τα συμφέροντα, με τις συντεχνίες, με το παλιό σύστημα για να αλλάξουμε τη χώρα’, εμείς είμαστε μαζί τους. Αν εννοεί ‘ακολουθήστε μας στη ρήξη με τους εταίρους μας’, είναι μόνος του. Κυριολεκτικά μόνος του. Ελάχιστοι Έλληνες θα ακολουθήσουν μια τέτοια πολιτική. Μια πολιτική δηλαδή, σύγκρουσης με την Ευρώπη, μια πολιτική σύγκρουσης με τους ανθρώπους που μέχρι σήμερα μας ενισχύουν. Ελπίζω ο κ. Βαρουφάκης να μην έχει προσχωρήσει σε αυτή τη μικρή παρέα των ανόητων της πολιτικής που θεωρούν ότι η χώρα μπορεί να έχει μέλλον έξω από την Ευρώπη.

» Για μας, είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον έξω από την Ευρώπη και οι μάχες που πρέπει να δίνουμε είναι για μια πιο δίκαιη Ευρώπη. Για μια άλλη Ευρώπη. Αυτό είναι διαφορετικό. Και για αυτό εμείς ακολουθήσαμε την κυβέρνηση στη σύγκρουση της για να πετύχει μερικά πράγματα. Στη μεγάλη διαπραγμάτευση, το Ποτάμι ήταν μαζί της».

Ο κ. Θεοδωράκης έκανε γνωστό ότι χθες επισκέφθηκε στους Αρμένους Ρεθύμνου, την οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Όπως είπε, συνομίλησε με τους γονείς του, ενώ χαρακτήρισε δηλητηριώδες για την κοινωνία το γεγονός «ότι κάποιοι τσαμπουκάδες, σε κάποιους δημόσιους χώρους, επιβάλουν κάποιους κανόνες». Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, η κοινωνία πρέπει να σταθεί αντιμέτωπη και να αντιμετωπίζει τέτοιους είδους συμπεριφορές: «Αυτή η καινούργια λεβεντομαγκιά, να πειράζεις αυτόν που εσύ θεωρείς αδύνατο, διαφορετικό, πρέπει να εκλείψει».

Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» ανακοίνωσε ότι σήμερα έδωσε εντολή στην κοινοβουλευτική του ομάδα να καταθέσει πρόταση προς όλα τα κόμματα για μια κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα συζήτησης τα όσα συνέβησαν στα Ιωάννινα και στον Βαγγέλη Γιακουμάκη και μετά και ότι το θέμα να συζητηθεί σε μια ολομέλεια.

«Θα πρέπει η Βουλή να ασχοληθεί με κάτι πολύ σημαντικό. Με αυτή η συμπεριφορά που μας προσβάλει όλους» είπε και ζήτησε να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι όσοι ευθύνονται γι’ αυτό που συνέβη στον Βαγγέλη Γιακουμάκη και υποστήριξε ότι γι’ αυτό η ευθύνη της πολιτείας είναι τεράστια.

Ο κ. Θεοδωράκης έκανε επίσης γνωστό ότι χθες επισκέφθηκε στο νοσοκομείο της πόλης τον βαριά τραυματισμένο αστυνομικό από τα πυρά 50χρονου κτηνοτρόφου κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου. Με αφορμή το περιστατικό, ο κ. Θεοδωράκης μίλησε «για ψευτοπαλληκαράδες που προσβάλουν τη λεβεντιά της Κρήτης. Αυτά πρέπει να εκλείψουν στην Κρήτη. Και εδώ πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο. Ένα μέτωπο σοβαρότητας, καμία ανοχή στη σκληρότητα και από την άλλη, επανεκπαίδευσης των παιδιών μας να μην τους μεταφέρουμε λάθος πρότυπα».

Ο κ. Θεοδωράκης ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση επαφών που θα έχει με όλους τους φορείς της Κρήτης, θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη του νησιού, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης του νησιού, με άξονες την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας.