Ανθρώπινο σφάλμα, μηχανικά προβλήματα, καιρικές συνθήκες, εγκληματική δραστηριότητα ή κάποιος συνδυασμός αυτών;

Tο Airbus A320 της Germaniawings, μιας θυγατρικής χαμηλού κόστους της Lufthansa, που απογειώθηκε λίγο πριν από τις 10 το πρωί της Τρίτης από το αεροδρόμιο Ελ Πρατ της Βαρκελώνης με προορισμό το Ντίσελντορφ, δεν έμελλε να προσγειωθεί ποτέ. Κατέπεσε στις Γαλλικές Αλπεις, παρασύροντας στον θάνατο 150 ανθρώπους και αφήνοντας εκατομμύρια άλλους με ένα βασανιστικό ερώτημα: Γιατί;

Το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά, που καταγράφει τις συνομιλίες των πιλότων μέσα στο πιλοτήριο, ήδη βρέθηκε και αξιοποιείται.

Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, όμως, είχε βρεθεί μόνο η θήκη του δεύτερου μαύρου κουτιού που περιλαμβάνει τα τεχνικά δεδομένα της πτήσης.

Η έρευνα μπορεί να κρατήσει εβδομάδες, ακόμα και μήνες, δήλωσε ο Ρεμί Ζουτί, επικεφαλής της υπηρεσίας ερευνών της γαλλικής αεροπλοΐας.

Ο ίδιος είπε πως δεν υπάρχει επί του παρόντος «η παραμικρή εξήγηση» για το γεγονός ότι το αεροσκάφος άρχισε να χάνει ξαφνικά ύψος και συνέχισε να πέφτει για οκτώ λεπτά έως ότου συνετρίβη. Επεσήμανε απλώς πως το Airbus πετούσε «μέχρι τέλους» –προσέκρουσε στο βουνό και δεν εξερράγη στον αέρα.

Οσο για την κάθοδο, τα οκτώ λεπτά κατά τα οποία το αεροσκάφος κατέβαινε 3.000 πόδια/λεπτό, αυτή ήταν, σύμφωνα με τον Ερίκ ντε Ριβερί, εκπρόσωπο του συνδικάτου των γάλλων πιλότων, «υπερβολικά μεγάλης διάρκειας για μια κατεπείγουσα κάθοδο, υπερβολικά σύντομη για μια φυσιολογική κάθοδο».

Εκατοντάδες συντρίμμια

Σε εκατοντάδες κομμάτια, σκορπισμένα σε απρόσιτο σημείο των γαλλικών Άλπεων, έχει διαλυθεί το αεροσκάφος της Germanwings, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν τα μέλη των δυνάμεων που έχουν εικόνα από αέρος.

Οι προσπάθειες των συνεργείων να φτάσουν στο σημείο και να ξεκινήσουν την περισυλλογή των σορών ξεκίνησαν ξανά με το πρώτο φως της Τετάρτης.

Η πρώτη απάντηση που ελπίζουν να βρουν οι ερευνητές από το μαύρο κουτί είναι το αίνιγμα της οκτάλεπτης σιγής ασυρμάτου από τους χειριστές πριν την πτώση.

Η έρευνα θα έχει τρεις φάσεις: Η πρώτη είναι η ανάσυρση των σορών, η δεύτερη η εξακρίβωση εάν έχουν περισυλλεχθεί όλα τα τμήματα του αεροσκάφους και η τρίτη η εξέταση όσων στοιχείων μπορούν να προκύψουν από τα συντρίμμια (όπως εάν οι τουρμπίνες λειτουργούσαν την ώρα της πρόσκρουσης).

Ο ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ μετέβησανστην περιοχή του δυστυχήματος.

Αποκλείστηκε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει λόγο να υποπτεύεται ότι κάποιος τρίτος εμπλέκεται στη συντριβή του Airbus A320 της εταιρείας Germanwings, το οποίο κατέπεσε χθες Τρίτη στις νότιες γαλλικές Άλπεις με 150 επιβαίνοντες, δήλωσε την Τετάρτη ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

«Δεν υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία ότι κάποιος τρίτος εμπλέκεται στη συντριβή», δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ στους δημοσιογράφους, αν και πρόσθεσε ότι οι έρευνες θα εξετάσουν κάθε πιθανότητα.

Εξάλλου χθες ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει στοιχεία ότι η αεροπορική τραγωδία «συνδέεται με την τρομοκρατία».

Η εισαγγελία του Ντίσελντορφ, όπου κατευθυνόταν το αεροπλάνο που είχε αναχωρήσει από τη Βαρκελώνη, ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για να εξακριβωθούν οι ταυτότητες των θυμάτων και τα αίτια του δυστυχήματος, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Παράλληλα ερευνητές από τη γαλλική υπηρεσία έρευνας και ανάλυσης αεροπορικών δυστηχημάτων (BEA) και από την αντίστοιχη γερμανική υπηρεσία (BFU) βρίσκονται στο σημείο της συντριβής μαζί με εμπειρογνώμονες της Germanwings, της μητρικής της Lufthansa καθώς και της κατασκευάστριας εταιρείας του αεροπλάνου, της Airbus.

Η εισαγγελία της Μασσαλίας, που διαχειρίζεται από τη νομική πλευρά την αεροπορική τραγωδία, έχει ανοίξει έρευνα για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Σε πρώτη φάση ανακοινώθηκε πως θα ανακριθούν οκτώ μάρτυρες, χωρίς να είναι σαφές για ποιους πρόκειται.

«Δεν υπάρχουν επιζώντες»

«Σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο (σχετικά με τα αίτια της συντριβής)», δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση, ενώ έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα.

Ο Βαλς επεσήμανε ότι ένα ελικόπτερο κατάφερε να προσγειωθεί στο σημείο της τραγωδίας και «επιβεβαίωσε ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν επιζώντες».

Νωρίτερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε πει ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται Ισπανοί, Γερμανοί και «χωρίς αμφιβολία» Τούρκοι.

Σύμφωνα με τη Germanwings, 67 Γερμανοί επέβαιναν στο αεροπλάνο, ανάμεσά τους 16 μαθητές, αλλά και δύο βρέφη.

«Δεν υπάρχει ανάγκη για τη διεξαγωγή επιχείρησης διάσωσης, είναι όλοι νεκροί», δήλωσε ένας χωροφύλακας από το Βερνέ, το οποίο είναι μερικά χιλιόμετρα από το σημείο της συντριβής, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων.

Ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Ζαν-Πολ Μπλουά επεσήμανε ότι «θα χρειαστούν ημέρες για να περισυλλεχθούν τα θύματα και στη συνέχεια τα συντρίμμια», καθώς η πρόσβαση στην ορεινή αυτή περιοχή είναι δύσκολη.

«Η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισε να δηλώσει ότι το αεροπλάνο βρίσκεται σε κίνδυνο επειδή δεν είχε καμία επαφή με το πλήρωμά του», ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας. Αυτό έγινε στις 10:30 (τοπική ώρα, 11:30 ώρα Ελλάδας) όταν πετούσε κοντά στη μικρή, γαλλική πόλη Μπαρσελονέτ.

Επικρατούσε καλός καιρός

Το αεροπλάνο κατέπεσε σε μια χιονισμένη, ορεινή περιοχή, στη οποία δεν έχουν πρόσβαση οχήματα, η οποία περιστοιχίζεται από βουνά με υψόμετρο 2.000 μέτρων. Τα συντρίμμια του Airbus εντοπίστηκαν από το πλήρωμα του ελικοπτέρου που έφτασε στην περιοχή και είναι διάσπαρτα σε μια έκταση πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Μεταφορών Αλέν Βινταλί, «οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν ήταν ιδιαίτερα κακές» τη στιγμή του δυστυχήματος.

Μέσα στην ημέρα, όμως, οι μετεωρολογικές συνθήκες επιδεινώθηκαν, γεγονός που ενδέχεται να επιβραδύνει τις προσπάθειες των ερευνητών, των πυροσβεστών και των χωροφυλάκων που έχουν σταλεί στο σημείο. Από αέρος, πολλά ελικόπτερα πετούν πάνω από το σημείο της συντριβής, όπως και πολεμικά αεροσκάφη.

«Πρόκειται για μια τραγωδία, μια νέα αεροπορική τραγωδία, θα μάθουμε όλες τις αιτίες και θα ενημερώσουμε φυσικά» τις ισπανικές και τις γερμανικές αρχές καθώς τις οικογένειες των θυμάτων, υπογράμμισε ο Ολάντ, ενώ η γαλλική Εθνοσυνέλευση τήρησε ενός λεπτού σιγή.

Σε αντίθεση με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Αλέν Βινταλί, το πλήρωμα του αεροσκάφους δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Αεροπορίας.

Απεναντίας, το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισε να δηλώσει το αεροσκάφος σε κίνδυνο, διότι δεν είχε καμία επαφή με το πλήρωμα και το αεροπλάνο.

Ο Βινταλί είχε ανακοινώσει αρχικά ότι το αεροπλάνο εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 11.47 (ώρα Ελλάδας), 52 λεπτά μετά την απογείωσή του, ενώ πετούσε στα 5.000 πόδια, (ύψος μη φυσιολογικό), κοντά στη μικρή πόλη Μπαρσελονέτ, περίπου 100 χλμ. βόρεια από τις Κάννες, και στη συνέχεια εξαφανίσθηκε από τις οθόνες των ραντάρ.

Αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος έκανε σκι κοντά στον τόπο του δυστυχήματος, υποστηρίζει ότι άκουσε «έναν τρομερό θόρυβο».

Βουτιά θανάτου

Εκπρόσωπος της Germanwings ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι το αεροπλάνο έχασε απότομα ύψος, το οποίο διήρκεσε οκτώ λεπτά, ενώ η επαφή με τον πύργο ελέγχου στη Γαλλία, χάθηκε όταν το Airbus βρισκόταν στα 6.000 πόδια.

Ο τοπικός αξιωματούχος Γκιλπέρ Σοβάν δήλωσε από την πλευρά του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos ότι το αεροπλάνο έχει διαλυθεί και πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι από τα συντρίμμια έχει το «μέγεθος αυτοκινήτου».

«Είναι μια τραγωδία, μια νέα αεροπορική τραγωδία, θα πρέπει να μάθουμε όλες τις αιτίες», υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας πως μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται Γερμανοί (67, σύμφωνα με την Germanwings), Ισπανοί (45), καθώς και άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων «και αναμφίβολα Τούρκοι». Πρόσθεσε επίσης ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν Γάλλοι μεταξύ των θυμάτων, «αλλά αυτό δεν είναι εντελώς βέβαιο».

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε επίσης «συγκλονισμένη» από την αεροπορική τραγωδία και ακύρωσε τα «άλλα ραντεβού» της μετά τη συνομιλία της με τον πρόεδρο Ολάντ και τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στα σκαλιά του μεγάρου των Ηλυσίων και έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του Λετίθια και τον γάλλο πρόεδρο, ο βασιλιάς Φελίπε είπε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή και πως διακόπτει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γαλλία. Λίγο αργότερα, ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στο γαλλικό Κοινοβούλιο για τα θύματα της μοιραίας πτήσης.

Στο τόπο του δυστυχήματος μετέβη μεγάλη ομάδα διασωστών, ομάδα της Germanwings, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, ο γερμανός υπουργός ΜεταφορώνΑλεξάντερ Ντόμπριντ και ο γερμανός πρεσβευτής στο Παρίσι. «Σε αυτές τις δύσκολες ώρες οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους αυτούς που οι συγγενείς τους είναι μεταξύ των επιβατών ή των μελών του πληρώματος», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Σε μήνυμά της στο Twitter, η Germanwings υποστήριζε αρχικά ότι ενημερώθηκε για το δυστύχημα από τα μέσα ενημέρωσης και υπογράμμιζε ότι δεν είχε δικές της επιβεβαιωμένες πληροφορίες.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος της Germanwings – μοντέλο A320 D-AIPX – περιλαμβάνεται στα παλαιότερα της εταιρείας. Ο συριακός αριθμός του αποκαλύπτει ότι πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση τον Νοέμβριο του 1991, σύμφωνα με τη Flightradar24.

Η εταιρεία δήλωσε ότι το αεροσκάφος είχε περάσει από έλεγχο ρουτίνας τη Δευτέρα, ενώ ο τελευταίος μεγάλος έλεγχος είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2013. Ο κυβερνήτης πετούσε με τη συγκεκριμένη εταιρεία και τη Lufthansa περισσότερα από 10 χρόνια και είχε συμπληρώσει περισσότερες από 6.000 ώρες στον αέρα.

Η συντριβή-σοκ του αεροσκάφους της Germanwings στις γαλλικές Άλπεις δεν φαίνεται να οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη σύνδεσης με τρομοκρατία αυτήν τη στιγμή» δήλωσε η Μπερναντέτ Μιχάν.

Τηλεφώνημα Ομπάμα σε Μέρκελ

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στην καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και αναμένεται να έχει τηλεφωνική συνδιάλεξη και με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

«Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι στους φίλους μας στην Ευρώπη, κυρίως στους λαούς της Γερμανίας και της Ισπανίας, έπειτα από την φοβερή αυτή συντριβή» στις γαλλικές Άλπεις, επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον αφγανό ομόλογό του Άσραφ Γάνι, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.

Ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την προσφορά της Ουάσιγκτον για βοήθεια έπειτα από αυτό το δυστύχημα το οποίο χαρακτήρισε «σπαρακτικό ιδίως λόγω του γεγονότος ότι χάθηκαν πολλά παιδιά, περιλαμβανομένων βρεφών».

«Οι ομάδες μας βρίσκονται σε στενή επικοινωνία (…). Προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε πόσοι Αμερικανοί επέβαιναν στο αεροσκάφος» που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Βαρκελώνη – Ντίσελντορφ, πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των Ισπανών και Γερμανών που σκοτώθηκαν όπως επίσης και στις κυβερνήσεις «των δύο χωρών που συμμετείχαν στη μάχιμη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν» (Isaf, Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια) και στρατιώτες τους «θυσιάστηκαν στο Αφγανιστάν».

Οι πρώτες εικόνες από ελικόπτερο στο σημείο όπου συνετρίβη το Airbus

Ο καιρός ήταν ήπιος στις Αλπεις, σύμφωνα με το γαλλικό κανάλι La Chaine Meteo, ωστόσο υπήρχαν προβλήματα σε περιοχή της Μεσογείου, απ’ όπου πέρασε το Airbus. Σε κάθε περίπτωση, όπως φαίνεται και σε φωτογραφία από ελικόπτερο που έχει πλησιάσει στην περιοχή του δυστυχήματος, πρόκειται για μία απρόσιτη τοποθεσία καλυμμένη με πυκνό χιόνι.

Η συντριβή του Airbus περιλαμβάνεται στα σοβαρότερα αεροπορικά δυστυχήματα στη Γαλλία, μετά τη συντριβή του Concorde της Air France, το 2000.

Το Airbus A320 χάθηκε από τα ραντάρ στις 11 τοπική ώρα

Το Airbus είχε απογειωθεί από τη Βαρκελώνη με προορισμό το Ντίσελντορφ