«Για την Ελλάδα αυτό που χρειάζεται είναι να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία που να επαναφέρει τον πολιτικό διάλογο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τριών θεσμών, ώστε να αποδώσει μία αξιόπιστη προοπτική για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης της υπάρχουσας συμφωνίας» τόνισε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι υπάρχουν συζητήσεις επ’ αυτού αυτή τη στιγμή και είμαι βέβαιος ότι αυτές οι συζητήσεις, με καλή πρόθεση από όλες τις πλευρές, θα αποδώσουν ένα αποτέλεσμα που θα αποκαταστήσει μια αξιόπιστη προοπτική», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα και οι διεθνείς εταίροι της θα πρέπει τώρα να επικεντρώσουν τη προσπάθειά τους στο να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αυτό είναι το πιο σημαντικό μέρος» είπε ο κ. Ντράγκι.

«Η κυβέρνηση της Ελλάδας θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από το χρέος της προς όλους τους δανειστές της και αυτή η δέσμευση να αποτελέσει προϋπόθεση στις μελλοντικές πολιτικές της» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, από ό,τι ήταν στην αρχή της κρίσης και τόνισε ότι επί του παρόντος, οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες. Όπως σημείωσε, ο Μ. Ντράγκι, και οι τρεις κεφαλαιακοί δείκτες των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται πάνω από το απαιτούμενο όριο.

Ο Μ. Ντράγκι ανέφερε ότι σε γενικές γραμμές η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι πολύ πιο ανθεκτική απ ό,τι ήταν πριν από τέσσερα – πέντε χρόνια, όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση. Τώρα δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος, δήλωσε στη συνέχεια, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στο βραχυπρόθεσμο διάστημα.

Τέλος, ο Μ. Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ δρα πάντοτε στο πλαίσιο της εντολής της και με βάσει τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.