«Καταστροφική» χαρακτήρισε η Μόσχα τη «ρητορική των κυρώσεων» την Παρασκευή, τονίζοντας ότι εφόσον οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης διατηρούν τις οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της, τότε και εκείνη θα πράττει προς το εθνικό της συμφέρον.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να «συνδέσει ξεκάθαρα» τις οικονομικές κυρώσεις τις οποίες έχει επιβάλει εις βάρος της Ρωσίας με την «πλήρη εφαρμογή» των συμφωνιών του Μινσκ για την Ουκρανία, γεγονός που επί της ουσίας σημαίνει παράταση των κυρώσεων έως τουλάχιστον το τέλος του 2015, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών «συμφώνησαν στο γεγονός ότι η διάρκεια των κυρώσεων θα συνδεθεί ξεκάθαρα με την πλήρη εφαρμογή» των συμφωνιών του Μινσκ που επέτρεψαν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός επί του πεδίου, κάτι που σημαίνει ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα συνεχίσουν να επιβάλλονται «μέχρι το τέλος του 2015», ανέφερε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

«Προτιμάμε να συμμετάσχουμε σε δημιουργικά θέματα, όχι σε καταστροφικά όπως η ρητορική των κυρώσεων. Γι’ αυτό και δεν συζητάμε τις κυρώσεις και η Ρωσική Ομοσπονδία θα κάνει ό,τι είναι προς το εθνικό της συμφέρον της», αρκέστηκε να σχολιάσει από την πλευρά του το Κρεμλίνο διά στόματος του εκπρόσωπου Ντμίτρι Πεσκόφ. Σε κάθε περίπτωση, ο Πεσκόφ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει το Κίεβο ότι παραβιάζει τους όρους της εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία που συμφωνήθηκε στο Μινσκ, στις 12 Φεβρουαρίου.