Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 27ης προς 28η Φεβρουαρίου 2011 χρήστης αγνώστου ταυτότητος με πρόσβαση στον λογαριασμό που χρησιμοποιούσε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανοίγει ένα από τα πλέον «παράξενα» αρχεία της λίστας Λαγκάρντ: δημόσια υπάλληλος εμφανιζόταν να συνδέεται με καταθέσεις ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων δολαρίων και με παναμέζικη offshore.

Ο Windows User, ο χρήστης που έψαχνε εκείνο το βράδυ τα στοιχεία που είχε αποκτήσει προ πενταμήνου η ελληνική κυβέρνηση από τις γαλλικές Αρχές, στάθηκε πολλή ώρα στη συγκεκριμένη καρτέλα –τουλάχιστον συγκριτικά με τις υπόλοιπες που τις άνοιγε με ταχύτητα περίπου επτά το λεπτό.

Σε αυτό το αρχείο, της δημοσίας υπαλλήλου, αφιέρωσε τουλάχιστον δέκα λεπτά, προφανώς επειδή του είχε προκαλέσει εντύπωση το ποσό σε σχέση με την ιδιότητά της, «public servant», η οποία αναγραφόταν στο αρχείο. Ακόμη και στην καρτέλα του συζύγου της, ο οποίος εμφανιζόταν να συνδέεται με λογαριασμούς ύψους 19 εκατομμυρίων δολαρίων όχι μόνο ως πραγματικός δικαιούχος αλλά και με άλλες ιδιότητες, όπως για παράδειγμα διαχειριστής μέσω Ιντερνετ, ο Windows User δεν είχε αφιερώσει τόσο χρόνο.

Για την ακρίβεια, στο αρχείο για τον σύζυγο που είχε ανοίξει πριν από μισό λεπτό δεν είχε σταθεί πάνω από 10 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών που ανέλυσε τα ίχνη στα στικάκια με τη λίστα που κυκλοφορούσαν ανά καιρούς σε πολιτικά γραφεία και ΣΔΟΕ. Η περίπτωση όμως της δημοσίας υπαλλήλου φάνηκε πως είχε διαφορετική μεταχείριση.

ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ. Δύο χρόνια μετά, κατά τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής στην Βουλή για την αφαίρεση των ονομάτων των συγγενών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η δημόσια υπάλληλος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τον λογαριασμό των 4 εκατομμυρίων, την offshore αλλά και γιατί μπορεί ο Windows User, ο οποίος τότε θεωρούνταν πολύ πιθανό να είναι ο ίδιος ο υπουργός, να ενδιαφέρθηκε για την περίπτωσή της. Εκεί αναφέρθηκε ότι η μάρτυρας προσλήφθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 στην ΕΥΠ, ως ξενόγλωσση, και έκανε κάποιες μεταφράσεις αγγλικών.

Μετά πήρε μετάταξη σε υπουργείο, ακολουθώντας την αντίθετη πορεία από τα κύματα δημοσίων υπαλλήλων που επιθυμούν να μεταταχθούν στις υπηρεσίες πληροφοριών. «Εγώ δεν έχω τίποτα. Συνδικαιούχο με έβαλε ο άντρας μου» ήταν το πρώτο πράγμα που είπε όταν τα μέλη της Προανακριτικής άρχισαν τις πιεστικές ερωτήσεις για τον λογαριασμό.

Μέλος Προανακριτικής: Ξέρετε πόσα λεφτά φαίνεστε ότι κατέχετε στις τράπεζες του εξωτερικού;

Δημόσια υπάλληλος: Δεν έχω ιδέα. Είμαι συνδικαιούχος […]

Μέλος: Δεν σας δημιουργεί απορία αυτό, ότι σας αναζήτησε ο κ. Παπακωνσταντίνου;

Δ.Υ.: Ναι, μου δημιουργεί […]

Μέλος: Δεν ξέρετε ότι ο σύζυγός σας έχει 19 εκατομμύρια δολάρια;

Δ.Υ.: Οχι, δεν ξέρω. Ξέρω ότι έχει κάποια χρήματα. […]

Μέλος: …είστε η δικαιούχος…

Δ.Υ.: Οχι, εγώ δεν το ξέρω αυτό. Πρώτη φορά το ακούω.

Μέλος: …στης οποίας το όνομα είναι ο λογαριασμός.

Δ.Υ.: Πρώτη φορά το ακούω ότι είμαι μόνη μου. Είμαι μόνη μου; Εχω τόσα χρήματα;

ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ. Στην κατάθεσή του αμέσως μετά τη δημόσια υπάλληλο, ο σύζυγος διευκρίνισε ότι ο λογαριασμός της δεν συνδεόταν με 4 εκατομμύρια αλλά με 2 και ότι είχαν διπλομετρηθεί λόγω μεταφοράς από έναν αριθμημένο λογαριασμό σε λογαριασμό offshore. Οπως είπε, αυτά τα 2 εκατομμύρια είχαν προέλθει από την επαγγελματική του δραστηριότητα και τα άλλα 19 με τα οποία εμφανιζόταν να συνδέεται ήταν χρήματα άλλων καταθετών στους οποίους παρείχε παλαιότερα επενδυτικές συμβουλές.

Μέλος: Για να το μαζέψουμε, εσείς έχετε έναν λογαριασμό, τον προσωπικό, με συνδικαιούχο τη σύζυγό σας –για να ξέρουμε αν θα ρωτήσουμε και τι πρέπει να ρωτήσουμε –με τα 2.034.119 δολάρια και τα 50 που έχετε αφήσει. Και για τους άλλους λογαριασμούς έχετε πάρει τα σχετικά έγγραφα αυτά στο ΣΔΟΕ κι ελεγχθήκατε. Σας έδωσε το ΣΔΟΕ κάποια απόφαση ή κάποιο πόρισμα;

Σύζυγος: Πόρισμα δεν μου έδωσε. Μου είπε ο κ. ΧΧΧ (σ.σ.: στέλεχος του ΣΔΟΕ) «φαίνεστε μια χαρά».

Μπορεί η συγκεκριμένη να είναι η μοναδική δημόσια υπάλληλος με καταθέσεις στη λίστα που κλήθηκε στην Προανακριτική Επιτροπή, όμως αυτά τα δύο ή τέσσερα εκατομμύρια δεν είναι τα μόνα που συνδέονται με δημοσίους υπαλλήλους.

«ΤΑ ΝΕΑ» έπειτα από διεξοδική έρευνα των στοιχείων των 2.148 πελατών με ελληνικό ενδιαφέρον εντόπισαν συνολικά 34 περιπτώσεις λογαριασμών που συνδέονται με άτομα των οποίων η επαγγελματική ιδιότητα που έχει δηλωθεί στην HSBC περιλαμβάνεται στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Από αυτούς οι 20 εμφανίζονται μηδενικοί, ενώ οι υπόλοιποι 14 φιλοξενούσαν την περίοδο 2006-2007 περίπου 8,2 εκατομμύρια δολάρια –υπολογίζοντας το ύψος των καταθέσεων της δημοσίας υπαλλήλου που κατέθεσε στην Προανακριτική στα 2 εκατομμύρια. Ανάμεσά τους εντοπίστηκαν και πρώην δικαστικός με καταθέσεις πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια, καθώς και ναύαρχος και απόστρατοι με μηδενικούς λογαριασμούς.

ΟΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι ακόμη και οι μηδενικοί λογαριασμοί μπορεί να «κρύβουν θησαυρούς»: υπάρχει, για παράδειγμα, πιθανότητα να άνοιξαν απλά και μόνο για να δεχθούν ένα ποσό, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε άλλον λογαριασμό εκτός της τράπεζας. Βέβαια, οι ελβετικές Αρχές το καλοκαίρι που πέρασε αποφάσισαν με ειδική ρύθμιση να μπλοκάρουν την παροχή πληροφοριών για πρόσωπα τα οποία περιλαμβάνονται στην «παγκόσμια λίστα Λαγκάρντ» που έκλεψε ο πρώην υπάλληλος της HSBC Ερβέ Φαλσιανί. Ωστόσο νομικοί κύκλοι στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση που τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής συνταχθούν με τρόπο που να μην παραπέμπει ή να συνδέονται με τη λίστα Λαγκάρντ, υπάρχουν πιθανότητες να γίνουν δεκτά και να δοθούν πληροφορίες για το παρελθόν των λογαριασμών.

Εκτός από τους στρατιωτικούς και τους δικαστικούς, στις περιπτώσεις του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα περιλαμβάνονται καθηγητές πανεπιστημίου, υπάλληλοι Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και πρώην στελέχη της ΔΕΗ. Επίσης εντοπίστηκαν διπλωμάτες –οι οποίοι θεωρείται φυσικό να έχουν λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού καθώς κάποια στιγμή μπορεί να βρέθηκαν σε πόστο εκτός Ελλάδας.

«TA NEA», στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και της «Monde», εντόπισαν τις ιστορίες των δημοσίων υπαλλήλων με τις μεγαλύτερες καταθέσεις και ανέλυσαν τα στοιχεία των καταθέσεων που κρύβονται πίσω από τη μεγαλύτερη διαρροή τραπεζικών δεδομένων στην Ιστορία

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι ακόμη και οι μηδενικοί λογαριασμοί μπορεί να «κρύβουν θησαυρούς»: υπάρχει, για παράδειγμα, πιθανότητα να άνοιξαν απλά και μόνο για να δεχθούν ένα ποσό, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε άλλον λογαριασμό εκτός της τράπεζας