«Θα πάμε με δική μας επιλογή στην έξοδο από την ευρωζώνη συντεταγμένα και επιχειρώντας επ’ αυτού να εξασφαλίσουμε βοήθεια από τους εταίρους μας ή θα φύγουμε διωγμένοι ως αποτυχόντες και έχοντας λεηλατηθεί ως χώρα στην εκ προοιμίου μάταιη προσπάθεια να μείνουμε στο ευρώ;». Αυτό το επίκαιρο ερώτημα είχε θέσει πριν από περίπου τέσσερα χρόνια σε άρθρο του ο Στέργιος Πιτσιόρλας. Πρόκειται για τον άνθρωπο που προ ημερών ανέλαβε τα ηνία του νέου ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα διαχειριστεί την ακίνητη περιουσία του ελληνικού Δημοσίου σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο διαπραγματεύσεων και στον τομέα αυτό με τους εταίρους.

Βάσει των τότε δεδομένων –του 2011 –υποστήριζε μάλιστα: «Το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας που επέβαλε το δίδυμο Μέρκελ – Σαρκοζί ενταφιάζει την ενοποίηση αυτού που μέχρι σήμερα σηματοδοτούσε ο όρος «Ευρώπη» και στη θέση του επιχειρεί να θέσει τις βάσεις για κάτι εντελώς διαφορετικό. Για κάτι που λίγο υπερβολικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια δυτικού τύπου Κίνα».

Γεννημένος στη Χαλκιδική και από τα φοιτητικά του χρόνια στρατευμένος στον χώρο της Αριστεράς, το 2004 εγκατέλειψε τις όποιες κομματικές του ιδιότητες στον Συνασπισμό και επικεντρώθηκε στις επιχειρήσεις. Μέχρι τότε είχε φτάσει να θεωρείται το δεξί χέρι των προέδρων του κόμματος, αρχικώς της Μαρίας Δαμανάκη και κυρίως στη συνέχεια του Νίκου Κωνσταντόπουλου –για πολλά χρόνια ήταν ο εξ απορρήτων του προέδρου και συχνά μιλούσε αντ’ αυτού.

Δικηγόρος στο επάγγελμα –τελείωσε τις σπουδές του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης –ο Αστέριος, όπως είναι το βαφτιστικό του όνομα, ξεκίνησε την κομματική του πορεία από το ΚΚΕ Εσωτερικού. Στο κρίσιμο συνέδριο του 1986 για το μέλλον του κόμματος ο Στέργιος Πιτσιόρλας δεν ακολούθησε τον Γιάννη Μπανιά, τασσόμενος υπέρ των πιο φιλελεύθερων απόψεων του Λεωνίδα Κύρκου και του Κώστα Φιλίνη.

Η διάσπαση που προκλήθηκε, τον έφερε το 1987 στην ΕΑΡ υπό την ηγεσία του Λεωνίδα Κύρκου. Εκεί καταγράφτηκε και η σημαντικότερη ανέλιξή του. Βρέθηκε να είναι μέλος του πρώτου Εκτελεστικού Γραφείου του νέου κόμματος. Ενδεικτικό είναι ότι μαζί με τον Μίμη Ανδρουλάκη από το ΚΚΕ, τότε, υπήρξαν οι συντάκτες του κοινού πορίσματος των δύο κομμάτων (ΚΚΕ και ΕΑΡ), το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του ΣΥΝ λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές του 1989.

Μετά την ευόδωση των διεργασιών, ο Στέργιος Πιτσιόρλας καταγράφτηκε επί σειράν ετών ως αχώριστο δίδυμο με τον Δημήτρη Καραγκουλέ προερχόμενο από το ΚΚΕ, τόσο σε κομματικό επίπεδο όσο και στην προσωπική τους ζωή. Και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι στις πρόσφατες επιχειρηματικές δραστηριότητές τους εξακολουθούσαν να αποτελούν δίδυμο.

Πρόεδρος μέχρι πρότινος εταιρείας τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ο νυν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είχε στο πλευρό του τον Δ. Καραγκουλέ ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής της ιδιωτικής εταιρείας ρωσικών συμφερόντων. Μία από τις βασικότερες επενδύσεις της εταιρείας υπήρξε μεγάλο τουριστικό συγκρότημα στο Παλιούρι της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, όπου ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του νέου προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ θεωρείται πως είναι ότι ξεπέρασε γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια, που λίμναζαν επί σειράν ετών. Ο Στέργιος Πιτσιόρλας ως επιχειρηματίας έχει ασχοληθεί και με τα αιολικά πάρκα στη Λακωνία.

Ωστόσο, προτού αποτελέσει δίδυμο με τον Δημήτρη Καραγκουλέ είχε υπάρξει «αδελφοποιτός» και με τον Μιχάλη Τριανταφυλλίδη. Ηταν η εποχή που συνεργάζονταν στενά στο γραφείο του Λεωνίδα Κύρκου τη δεκαετία του ’90 όταν είχε εκλεγεί βουλευτής Θεσσαλονίκης.

Ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης διέθετε επαφές στις Βρυξέλλες και όπως λένε οι γνωρίζοντες τα της ΕΦΕΕ στις αρχές του 1980 σε κάποιο εκρηκτικό συνέδριο, η μοίρα τον έφερε να είναι αντίπαλος του Νίκου Φίλη, σημερινού κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. Λόγω και του σωματοτύπου τους, κυριάρχησε το σύνθημα για τον κ. Τριανταφυλλίδη: «Αυτός, αυτός είναι χοντρός και όχι ο Φίλης ο καχεκτικός»!

Περνώντας τα χρόνια, ο Στέργιος Πιτσιόρλας μπορεί να έπαψε να έχει ενεργή κομματική ενασχόληση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έκοψε ποτέ τους δεσμούς με τον πρόεδρό του και σημερινό Πρωθυπουργό. Κάποιοι λένε ότι ήταν αυτός που ανακάλυψε τον Αλέξη Τσίπρα στη Νεολαία του κόμματος. Βέβαιο είναι πως στην αντιπαράθεσή του με τον Αλέκο Αλαβάνο, βρέθηκε στο πλευρό του.

Δείγμα των σχέσεων με την ηγεσία του κόμματος είναι πως στις εκλογές του Μαΐου 2012 ήταν από τους ανθρώπους που έσπευσαν στην Κουμουνδούρου να συναντήσουν τον κ. Τσίπρα και να συζητήσουν για το αποτέλεσμα και τα επόμενα βήματα.

Εκτός από τις σχέσεις του αυτές, η επιλογή του για τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ λέγεται ότι οφείλεται στην πολιτική εμπειρία του και στις οργανωτικές ικανότητές του αλλά και στις γνώσεις του για την αγορά. Ωστόσο, το προφίλ αυτό και την ισχυρή κομματική δράση του στο παρελθόν ο Στέργιος Πιτσιόρλας δεν κατόρθωσε ποτέ να τα εξαργυρώσει και εκλογικά.

Είχε συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν είχε εκλεγεί ποτέ. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν όσοι γνωρίζουν τον συγκεκριμένο χώρο: «Ο Στέργιος δεν ήταν της πρώτης γραμμής και της κοινωνίας, ήταν περισσότερο άνθρωπος της κομματικής κουζίνας».