Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δάνεισε 97,8 δισ. ευρώ σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης στο πλαίσιο του τρίτου γύρου εφαρμογής προγράμματος που έχει στόχο να αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις προς την πραγματική οικονομία.

Η απορρόφηση των δανείων δείχνει ότι οι τράπεζες θέλουν να κλειδώσουν μακροπρόθεσμα δάνεια από την ΕΚΤ για να χορηγήσουν δάνεια καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες στην ευρωπαϊκή οικονομία. Οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το Bloomberg εκτιμούσαν ότι κατά μέσο όρο οι τράπεζες θα ζητήσουν από την ΕΚΤ 40 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια αυτά, που είναι γνωστά ως TLTRO, αποτέλεσαν το επίκεντρο του σχεδίου που παρουσίασε τον Ιούνιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε μια προσπάθεια να διευρύνει τον ισολογισμό της ΕΚΤ.

Η ιταλική Mediobanca δανείστηκε 4,5 δισ. ευρώ και η Unione di Banche Italiane δανείστηκε 2,9 δισ. ευρώ, όπως ανέφεραν εκπρόσωποί τους. Η UniCredit, που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, σχεδίαζε να ζητήσει 7 δισ. ευρώ σύμφωνα με προχθεσινές δηλώσεις στελεχών της. Τα δάνεια πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018.

© Bloomberg News