Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά από τον πρώτο κιόλας χρόνο: τα σκούρα καφέ πακέτα με τις αποκρουστικές εικόνες των δραματικών συνεπειών του καπνίσματος ώθησαν πολλούς Αυστραλούς να σκεφτούν να το κόψουν (ή τουλάχιστον να προσπαθήσουν), ενώ παράλληλα απώθησαν τους «ευάλωτους» νέους καπνιστές, τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών. Αυτά είναι τα πρώτα συμπεράσματα των ειδικών στην πιο ολοκληρωμένη μέχρι στιγμής έρευνας που έχει διεξαχθεί για την αντικατάσταση διά νόμου των κοινών πακέτων τσιγάρων στην Αυστραλία.

Το 2012, η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου, η οποία υποχρέωσε τις καπνοβιομηχανίες να πωλούν τα τσιγάρα τους σε πανομοιότυπες συσκευασίες χωρίς λογότυπο, παρά μόνον με φρικτές εικόνες παθήσεων που συνδέονται με το κάπνισμα. Στόχος της αντικαπνιστικής νομοθεσίας ήταν να εμποδίσει την προώθηση των τσιγάρων ως προϊόντων lifestyle και να αποτρέψει τους νέους από το να εθιστούν στο κάπνισμα. Και το πέτυχε, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση Tobacco Control και διενεργήθηκε σε χιλιάδες Αυστραλούς πριν και μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι από το 2012 δεν αποδεικνύεται αύξηση της κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων, γεγονός που σημαίνει ότι τα αποκρουστικά πακέτα δεν ώθησαν τους καπνιστές σε τέτοιου είδους φθηνές εναλλακτικές λύσεις.

Απεναντίας, από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 12 Μαρτίου, διαφαίνεται πτώση στην κατανάλωση καπνού τους τελευταίους μήνες σχεδόν κατά 3%. Συνολικά, από τον Δεκέμβριο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2014 καταγράφεται μείωση 12,2%.

Τα θετικά αποτελέσματα της Αυστραλίας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, θα ωθήσουν και άλλες χώρες να υιοθετήσουν ανάλογες αντικαπνιστικές νομοθεσίες. Ηδη δέκα χώρες εξετάζουν σχετικούς νόμους, σύμφωνα με την Guardian, με πρώτη τη Βρετανία – τον Μάρτιο η Βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης παρόμοιας νομοθεσίας με την Αυστραλία.