Την προσεχή Τρίτη και έξι ώρα το απόγευμα θα εκδοθεί η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο Πρόεδρος της δίκης ανακοίνωσε την ημερομηνία της έκδοσης της απόφασης, ενώ κλείνοντας την διαδικασία ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Νικ. Πάσσοςευχαρίστησε τους εισαγγελείς, τα μέλη του δικαστηρίου και τους συνηγόρους της υπεράσπισης του κατηγορουμένου,για τους οποίους τόνισε ότι «δυστυχώς αποτελούν εξαίρεση» ,τους δημοσιογράφους και όλους τους συντελεστές της διαδικασίας.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τη δευτερολογία του συνηγόρου υπεράσπισης Τ. Βασιλακόπουλου ο οποίος απαντώντας στην εισαγγελέαανέφερε πως τα επίμαχα αρχεία δεν συνιστούν έγγραφο κατά την έννοια του νόμου.

«Αν γίνει δεκτή η πρόταση της εισαγγελέως θα του βάλετε δις ισόβια διότι θα είναι επικίνδυνος να το ξανακάνει όταν ξαναγίνει υπουργός. Μπορείτε να το πείτε…Και σε δέκα χρόνια που θα έρθουν τα διοικητικά δικαστήρια και θα πουν ότι δεν υφίσταται φοροδιαφυγή και θα τα πετάξει όλα στον κάλαθο των αχρήστων, θα έρθουμε και πάλι εδώ, θα ξανακάνουμε μια επαναληψη θα του επιδικάσουμε το ίδιο ποσό κάθε ημέρας φυλακής και θα έχει θριαμβεύσει το Κρατος Δικαίου!» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «Δεν μπορούμε να έχουν απειλή ισοβίων με προσωρινές πράξεις καταλογισμού!!!»

Ο συνήγορος απευθυνόμενος στους δικαστές τους ρώτησε με νόημα: «Από που ξέρουμε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε 2.062 αρχεία; Από που; Πως ξέρουμε ότι δεν έβαλε κάποιος από το ΣΔΟΕ, τα έσβησε από τον ανοιχτό – κατάτον Διώτη όταν έφυγε – υπολογιστή του.

Αυτό που λέει η κ. Εισαγγελέας ότι αν υπήρχε το usb θα μας έδειχνε κάτι για την ενοχή ή την αθωότητά του μου αρκεί για να πω ότι δεν αποδείχτηκε η ενοχή του.

Μπορείτε να αποκλείσετε αυτό που λέμε πως κάποιος του την έστησε; Από αυτή την αποδεικτική διαδικασία; Μας κοροιδευει ο κ.Διώτης, με τα λέει ξελέει και πως αλλάζει τις καταθέσεις του».

Νωρίτερα είχε θέσει επί τάπητος ο τρίτος κατά συνήγορος υπεράσπισης του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Βασίλης Δημακόπουλος, το κρίσιμο ζήτημα της αποσβεστικής προθεσμίας των αδικημάτων που του αποδίδονται σχετικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Οπως είναι γνωστό η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου Βασιλοπούλου έχει ήδη διατυπώσει την πρόταση της κρίνοντας ότι και τα δυο κακουργήματα, απόπειρα απιστίας και νόθευση εγγράφου, είναι …ζωντανά και δεν έχουν παραγραφεί.

Αντιτείνοντας ο κ. Δημακόπουλος τόνισε αγορεύοντας ότι η δικαιολογία με την οποία απορρίπτεται το επιχείρημα περί αποσβεστικής προθεσμίας προσκρούει στο σαφέστατο γράμμα των συνταγματικών διατάξεων και αποτελεί πολιτικής φύσεως δικαιολογία.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, όπως είπε, λοιδωρήθηκε, αλλά εκείνος στάθηκε με αξιοπρέπεια απέναντι σε όλα τα θεσμικά όργανα. Γι’ αυτό και ουδέποτε έθεσε το θέμα της αποσβεστικής προθεσμίας γιατί αξιώνει την ουσιαστική απόκρουση των κατηγοριών.

Νωρίτερα ο κ. Δημακόπουλος είπε ότι ο εντολέας του δεν πρέπει και δεν μπορεί να κηρυχθεί ένοχος με βάση τα πραγματικά περιστατικά και τα νομικά επιχειρήματα.

Εκανε λόγο για τον παράνομο χαρακτήρα της περίφημης λίστας Λαγκάρντ επισημαίνοντας ότι αποδεικτικά μέσα που αποκτήθηκαν με παράνομες πράξεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ποινική δίκη γιατί παράγεται απόλυτη ακυρότητα.

Πρόσθεσε ότι από τις μαρτυρικές καταθέσεις δεν μπορεί κανείς να καταλογίσει στον κ .Παπακωνσταντίνου δόλο βλάβης του Δημοσίου.

Οι ενδείξεις θέτουν στο στόχαστρο τον κατηγορούμενο, είπε επικαλούμενος την άποψη της μειοψηφίας του βουλεύματος που είχε τη γνώμη ότι δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα που τον έφεραν στο εδώλιο.

Η απουσία ισχυρών αποδείξεων οδήγησε σε αναζήτηση ενδείξεων για να προταθεί η ενοχή Παπακωνσταντίνου.

Ορθώς, συμπλήρωσε ο κ. Δημακόπουλος, έκρινε αθώους τους συγγενείς του για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας. Δεν ωθήθηκε για να τους ευνοήσει καθώς αγνοούσε τη φοροδοτική τους ικανότητα και δεν παρακινήθηκε από αυτούς.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν αποδείχθηκε ότι είναι ένοχος της νόθευσης και οι υπάρχουσες αμφιβολίες πρέπει να ερμηνευθούν υπέρ της αθωότητάς του.