Η Πορτογαλία «πέτυχε ένα θαύμα» επιστρέφοντας στην ανάπτυξη, τρία χρόνια αφού έλαβε διεθνή οικονομική βοήθεια, όμως πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της, εκτίμησε τη Δευτέρα ένας από τους αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γιούρκι Κατάινεν.

«Η Επιτροπή αναμένει ένα εθνικό πρόγραμμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, το οποίο πρέπει να επιβεβαιώσει την αποφασιστικότητα της Πορτογαλίας να συνεχίσει την οικονομική της μεταμόρφωση», δήλωσε ο Κατάινεν στους δημοσιογράφους από τη Λισαβόνα.

«Η Πορτογαλία πέτυχε ένα θαύμα», διότι «σταθεροποίησε την κατάσταση και επέστρεψε στην ανάπτυξη, τρία χρόνια μετά την έναρξη» του προγράμματος διάσωσής της, πρόσθεσε ο επίτροπος που είναι αρμόδιος για τις Επενδύσεις, την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.

Ομως «δεν υπάρχει θέση για φιλοφρονήσεις, η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις» προκειμένου να «αντιμετωπίσει τις αδυναμίες» της οικονομίας της, υπογράμμισε ο Κατάινεν.

Ο ευρωπαίος επίτροπος έχει μεταβεί στη Λισαβόνα για να προωθήσει το σχέδιο επενδύσεων ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Με το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 0,9%, η Πορτογαλία κατέγραψε το 2014 για πρώτη φορά ανάπτυξη μετά το 2010.

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο επιβεβαίωσε τη Δευτέρα τις προβλέψεις για ανάπτυξη «περίπου 1,5% το 2015», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να είναι «ακόμη υψηλότερη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα εκτίμησε ότι «μια ανάπτυξη 2%» είναι πιθανή «αυτή τη χρονιά εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από