Την τελευταία φορά που τον είδαν έπαιζε ποδόσφαιρο στο προαύλιο του σχολείου τους. Τα ίχνη του χάθηκαν πέρυσι στις 14 Μαρτίου και από τότε δεν είχαν καμία πληροφορία για την τύχη του. Ομως έναν χρόνο μετά, ο «Ράιαν» απροσδόκητα έδωσε σημεία ζωής. Τον εντόπισαν τυχαία οι συμμαθητές του στο YouTube να πρωταγωνιστεί σ’ ένα βίντεο που έχει προκαλέσει τον καθολικό αποτροπιασμό. Ο μόλις 12 ετών «Ράιαν», πρώην μαθητής δημοτικού σχολείου στην Τουλούζη, είναι το παιδί – δήμιος του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Την προηγούμενη εβδομάδα ο ανήλικος Γάλλος εκτέλεσε εν ψυχρώ τον Μουχάμαντ Μουσάλαμ, έναν Αραβοϊσραηλινό φερόμενο ως πράκτορα της Μοσάντ. Τον πυροβόλησε στο κεφάλι και στη συνέχεια άδειασε τον γεμιστήρα του όπλου του στο άψυχο σώμα του νεαρού ομήρου των τζιχαντιστών.

Οταν το τελευταίο προπαγανδιστικό βίντεο της τρομοκρατικής οργάνωσης αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν μόνο πως ο γενειοφόρος τζιχαντιστής που στέκεται στο πλευρό του «Ράιαν» κατά την εκτέλεση του Μουχάμαντ Μουσάλαμ είναι ο 31χρονος Σαμπρί Εσαΐντ, θετός αδελφός του Μοχάμεντ Μερά, ο οποίος πριν από τρία χρόνια είχε σκορπίσει τον τρόμο στην Τουλούζη δολοφονώντας τρεις στρατιώτες, έναν ραβίνο και τρία παιδιά στην είσοδο του εβραϊκού σχολείου της πόλης. Τότε, μάλιστα, ο Εσαΐντ είχε ανακριθεί για τη σφαγή αλλά αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος του. Την προηγούμενη άνοιξη ο γάλλος τζιχαντιστής κατάφερε να φτάσει στη Συρία μαζί με τη σύζυγό του, τα τρία τους παιδιά και τον μεγαλύτερο γιο της γυναίκας του από προηγούμενο γάμο. Το παιδί αυτό είναι, όπως όλα δείχνουν, ο «Ράιαν».

Εκατοντάδες παιδιά. Ομως ο ανήλικος γάλλος εκτελεστής δεν είναι το μοναδικό παιδί που έχει πέσει θύμα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και της σκοταδιστικής κοσμοθεωρίας τους. Στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης συγκαταλέγονται ήδη εκατοντάδες ανήλικοι, μελλοντικοί μουτζαχεντίν, σύμφωνα με τους τζιχαντιστές. Την ίδια ώρα αρκετοί συνομήλικοί τους, πολίτες δυτικών χωρών, εμφανίζονται έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα πάντα, ακόμη και την οικογένειά τους, και να ξεκινήσουν μία νέα ζωή ως «υπήκοοι» του «χαλιφάτου». Τον προηγούμενο μήνα, τρεις βρετανίδες μαθήτριες κατάφεραν να εισέλθουν μέσω Τουρκίας στη Συρία και σήμερα πιστεύεται πως έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Χθες οι βρετανικές Αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη ακόμη δύο ανηλίκων 17 ετών, και ενός 19χρονου που φέρεται ότι αποπειράθηκαν επίσης να φτάσουν στη Συρία. Δεν τα κατάφεραν όμως καθώς εντοπίστηκαν από τις τουρκικές Αρχές και στη συνέχεια απελάθηκαν στη Βρετανία.

Προγράμματα βοήθειας. Κάποιοι, ωστόσο, θεωρούν πως οι νέοι, ανήλικοι και ενήλικοι, που αποπειρώνται να ενταχθούν ή που εντάχθηκαν και στη συνέχεια κατάφεραν να εγκαταλείψουν το Ισλαμικό Κράτος θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι ως τρομοκράτες αλλά ως άτομα που χρήζουν βοήθεια. Στο Ααρχους, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας, οι τοπικές Αρχές προτίμησαν να μετατρέψουν ένα κοινωνικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε το 2007 για την αντιμετώπιση του νεοφασιστικού πολιτικού εξτρεμισμού σε πρόγραμμα επανένταξης δανών πολιτών που βρέθηκαν κάποια στιγμή να πολεμούν στο πλευρό των τζιχαντιστών στο Ιράκ ή τη Συρία. «Οποιος εισέρχεται σε μια διαδικασία θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης, απομακρύνεται από την οικογένειά του, την εργασία του, τους φίλους του. Τίποτα δεν έχει πια σημασία. Εχω παρακολουθήσει ήδη τέσσερα παιδιά. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι επανασυνδέσουμε τα άτομα αυτά με τα πιο σημαντικά στοιχεία της ζωής τους», εξηγεί στην «Ρεπούμπλικα» ο Ταμίλ, ένας από τους συμβούλους του προγράμματος. Πώς; Συναντώντας τον εκάστοτε πρώην τζιχαντιστή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, συζητώντας μαζί του για ποδόσφαιρο ή για κορίτσια, βοηθώντας τον στις σχολικές του υποχρεώσεις, πηγαίνοντας ακόμη και σινεμά μαζί του.

Σημαντική πτυχή του προγράμματος που παρακολουθούν με ενδιαφέρον και αρκετές χώρες της Ευρώπης είναι η πρόληψη του ισλαμιστικού φονταμεταλισμού. Εχοντας δημιουργήσει μια τεράστια βάση δεδομένων, κοινωνικοί λειτουργοί εντοπίζουν ανήλικα παιδιά αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δείχνουν έτοιμα να εγκαταλείψουν τα πάντα και να μεταβούν στην επικράτεια των τζιχαντιστών και προσπαθούν να τα μεταπείσουν. Μια τέτοια βοήθεια θα είχε απόλυτη ανάγκη και ο 12χρονος «Ράιαν».