Ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας οι εργασίες για την αποκατάσταση του κτιρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και την απομάκρυνση του τεράστιου ασπρόμαυρου γκράφιτι από τους εξωτερικούς τοίχους του κεντρικού κτιρίου επί της οδού Στουρνάρη και Πατησίων.

Ο δήμος Αθηναίων έθεσε στη διάθεση των πρυτανικών αρχών του ΕΜΠ εξειδικευμένο προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας, το οποίο ασχολείται με τον καθαρισμό αστικών υποδομών από χρώματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ασπρες και μαύρες μπογιές στους τοίχους του κτiρίου έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ακαδημαϊκής κοινότητας η οποί κάνει λόγο για βανδαλισμό.

Την άμεση αποκατάσταση του κτιρίου είχε προαναγγείλει ο πρύτανης του ΕΜΠ, Γιάννης Γκόλιας στο Βήμα της Κυριακής.

«Μπορούμε να αποκαταστήσουμε και τον τοίχο και τα μάρμαρα χωρίς να τα φθείρουμε. Είμαστε σε έναν βαθμό τυχεροί, διότι το υλικό που μπήκε πάνω στο μάρμαρο έκανε την ελάχιστη ζημιά» τόνισε.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε πιλοτική εφαρμογή για την τελική πρόταση που υπεβλήθη στο υπουργείο Πολιτισμού με άμεσες διαδικασίες, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης.

«Εμείς λέμε ότι θα αρχίσουμε τη Δευτέρα και θα τελειώσουμε σε περίπου τρεις εβδομάδες» είπε ο πρύτανης, σημειώνοντας ότι το χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει και το στήσιμο του εργοταξίου.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, πάντως επικοινώνησε με τον πρύτανη του ΕΜΠ, Γιάννη Γκόλια, προκειμένου να θέσει στη διάθεσή του το εξειδικευμένο προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου που ασχολείται με τον καθαρισμό γκράφιτι.

Για το θέμα παρενέβη και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να αναζητηθούν οι υπαίτιοι για τη διάπραξη του, πλημμεληματικού βαθμού, αδικήματος της «διακεκριμένης φθοράς σε αντικείμενο που χρησιμεύει για κοινό όφελος».

Αρκετοί πάντως διαφωνούν με τον καθαρισμό του κτιρίου: Κάποιοι επεσήμαναν πως το γκράφιτι«είναι έργο τέχνης, που καταστρέφεται». Μάλιστα υπήρξε μια παράσταση διαμαρτυρίας, με ακτιβίστριες να βάφουν τα πρόσωπά τους και να στέκονται μπροστά από τον τοίχο προκειμένου να εμποδίσουν τα συνεργεία να κάνουν τη δουλειά τους.

Από την άλλη η Τόνια Μωροπούλου, καθηγήτρια του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, τόνισε ότι το Πολυτεχνείο πρέπει «να είναι ανοιχτό στην αμφισβήτηση των νέων, αλλά πρέπει να διατηρεί και τη φυσιογνωμία του».