Το θέμα της ρευστότητας κυριάρχησε στις συναντήσεις εργασίας με υπουργούς του οικονομικού επιτελείου που είχε το Σαββατοκύριακο στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας. Επιστρέφοντας από τα ταξίδια του στο εξωτερικό ο Πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί για τα ταμειακά διαθέσιμα και τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών του Μαρτίου. Οι υπουργοί τον διαβεβαίωσαν ότι οι υποχρεώσεις της χώρας θα καλυφθούν.

Είναι μεσημέρι Σαββάτου, Σεπτέμβρης του 2012, επί τρικομματικής και ξαφνικά έξω από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται πεζή ο Αντώνης Σαμαράς. Ολως συμπτωματικώς στη γνώριμη νεραντζιά της Ηρώδου του Αττικού βρίσκεται στημένο και τηλεοπτικό συνεργείο της (τότε) ΝΕΤ.

«Κύριε πρόεδρε, Σάββατο μεσημέρι στο γραφείο σας;» ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Δεν υπάρχουν Σάββατα. Υπάρχει πολλή δουλειά και λίγος χρόνος. Θα τα καταφέρουμε» απαντά με ετοιμότητα ο Αντώνης Σαμαράς.

Επί συγκυβέρνησης, είναι γεγονός πως το Μαξίμου γέμισε με κόσμο αρκετά από τα Σάββατα που ακολούθησαν. Κυρίως λόγω του ότι μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τον κυβερνητικό συνασπισμό αναβαθμίστηκε ο ρόλος του Βαγγέλη Βενιζέλου και καθιερώθηκαν οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών. Πολλές από αυτές πραγματοποιούνταν πρωί Σαββάτου προκειμένου Σαμαράς και Βενιζέλος να χαράξουν από κοινού, όπως έλεγε η συμπολίτευση εκείνης της περιόδου, τη γραμμή της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Ορισμένες από τις σαββατιάτικες συναντήσεις εξυπηρετούσαν και τις επικοινωνιακές ανάγκες της συγκυβέρνησης, που τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες της θητείας της βρέθηκε αρκετές φορές εν μέσω αναταράξεων.

Ομοίως μερικά από τα Σάββατά του διέθεσε στο πρωθυπουργικό γραφείο και ο Λουκάς Παπαδήμος. Στον αντίποδα ο Γιώργος Παπανδρέου χρησιμοποιούσε ελάχιστα το Μαξίμου, το οποίο θεωρούσε άβολο και δυσλειτουργικό. Ο Παπανδρέου προτιμούσε τη Βουλή όπου και έκλεινε σχεδόν όλα τα ραντεβού του χωρίς καν να γίνουν αντιληπτά αφού οι συνομιλητές του έμπαιναν από το προαύλιο στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Σε γενικές γραμμές, η οικονομική κρίση κατέλυσε το παραδοσιακό πενθήμερο Δευτέρα – Παρασκευή για τις κυβερνήσεις που κλήθηκαν να τη διαχειριστούν. Από την ανάληψη των καθηκόντων του έως σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας είναι ζήτημα να έχει απουσιάσει ένα Σάββατο από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ. Το Σαββατοκύριακο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού διαμορφώνεται στα πρότυπα μιας καθημερινής ημέρας. Επιστρέφοντας από τα ταξίδια του στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και συντονιστή της διαπραγμάτευσης Γιάννη Δραγασάκη. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Αργότερα προστέθηκαν και οι Γιώργος Χουλιαράκης και Νίκος Θεοχαράκης.

Το κυρίαρχο ζήτημα της συνάντησης ήταν το θέμα της ρευστότητας. Με βάση την ενημέρωση που έγινε, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας αρκούν για να αποπληρωθούν σήμερα τα 550 εκατ. ευρώ και την Παρασκευή άλλα 335 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που ρωτήθηκε βγαίνοντας από το Μαξίμου αν υπάρχει πρόβλημα με τη ρευστότητα απάντησε αρνητικά. Κύκλοι του Μαξίμου μάλιστα σχολιάζουν ότι «αυτό που η κυβέρνηση μπορεί να διαβεβαιώσει με απόλυτη σιγουριά την κοινωνία είναι ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων, αφού έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε αυτοί να καταβάλλονται κανονικά».

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που θα τονώσουν τη ρευστότητα του Δημοσίου (π.χ., νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές) και επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν περαιτέρω υφεσιακά μέτρα.

Στη συνάντηση του Σαββάτου δεν συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό κινούμενος κάπου ανάμεσα στις εργασίες του οικονομικού φόρουμ Ambrosseti και στα μονοπάτια πέριξ της λίμνης Κόμο.

Τα αρνητικά σχόλια που ακολούθησαν την απουσία Βαρουφάκη αλλά και πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί νέας «αντιπαράθεσης» Δραγασάκη – Βαρουφάκη διέψευσε ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης με δύο tweets στον προσωπικό του λογαριασμό. «Νέο επεισόδιο στο περιβόητο σίριαλ. Ο @yanisvaroufakis βρισκόταν στην Ιταλία ως ΥΠΟΙΚ την ώρα της ενημερωτικής σύσκεψης με τον @atipras. Ολα τα υπόλοιπα είναι σενάρια δίχως νόημα».

ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Γενικώς το Μαξίμου επιθυμεί πάση θυσία να δείξει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον υπουργό Οικονομικών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός αλλά και γενικότερα η κυβέρνηση δεν ενοχλούνται από τη διαθεσιμότητα που δείχνει ο Βαρουφάκης ενώπιον των τηλεοπτικών φακών και τις φωτογραφίσεις που κάνει. Το Μαξίμου έχει υποδείξει στον υπουργό Οικονομικών να περιορίσει τόσο τις συνεντεύξεις – δηλώσεις του για πολιτικούς λόγους όσο και τις φωτογραφίσεις, π.χ. στο περιοδικό «Παρί Ματς», καθώς δεν συνάδουν με το σύνθημα «λιτός βίος» που υιοθέτησε ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης. Προς το παρόν, πάντως, δεν τίθεται θέμα αλλαγής υπουργού Οικονομικών.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίστηκε χθες το μεσημέρι στο Μαξίμου για συνεργασία με τον Πρωθυπουργό. Οι επιτελείς του Πρωθυπουργού πρότειναν στον Αλέξη Τσίπρα μία μικρή απόδραση από το κυβερνητικό κτίριο προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις ότι υπάρχει δυσαρέσκεια για τις εξορμήσεις και γενικά τους επικοινωνιακούς χειρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη. Αλέξης Τσίπρας, Γιάνης Βαρουφάκης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Θόδωρος Μιχόπουλος έφυγαν με τα πόδια από το Μαξίμου και κατευθύνθηκαν στο Παγκράτι, όπου και συνέφαγαν σε γνωστό εστιατόριο μπαρ της περιοχής. Εκεί τούς βρήκε λίγη ώρα αργότερα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.