Η νέα Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν και του Εθνικού Μετώπου διαθέτει την ικανότητα να αποπροσανατολίζει τον πολιτικό διάλογο παραποιώντας την πραγματικότητα. Στη μάχη όμως για την κατάκτηση των γάλλων ψηφοφόρων, το κύριο όπλο της είναι αρχικά η οικειοποίηση και στη συνέχεια ο σφετερισμός κάθε φόβου τους, από την οικονομική κρίση έως το ζήτημα της μετανάστευσης. Αυτό υποστηρίζει ο γάλλος συγγραφέας και ερευνητής Κριστιάν Σαλμόν σε πρόσφατο κείμενό του στη «Ρεπούμπλικα».

Η σκιά της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου έχει στοιχειώσει ήδη τις επικείμενες τοπικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή. Ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι η Μαρίν Λεπέν βρίσκεται στο κατώφλι της εξουσίας, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ προσπαθεί με κάθε μέσο να αρπάξει κάποιους από τους ψηφοφόρους της, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την άνοδο του κόμματός της «συλλογική αποτυχία» της γαλλικής κοινωνίας. Την ίδια ώρα, δημοσκοπήσεις κατατάσσουν το Εθνικό Μέτωπο στην πρώτη θέση, μπροστά και από την κεντροδεξιά Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα του Νικολά Σαρκοζί και από τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές, με ποσοστό που ξεπερνά το 30%.

Η πολιτική τάξη της Γαλλίας συνασπίζεται εναντίον του Εθνικού Μετώπου για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Η τελευταία μεγάλη μάχη που κατάφερε να κερδίσει ήταν εκείνη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών του 2002, όταν ο Ζακ Σιράκ επανεξελέγη στη γαλλική προεδρία κατατροπώνοντας τον Ζαν-Μαρί Λεπέν με ποσοστό 80%. Τότε ο αντίπαλος ήταν γνωστός και δεν ήταν άλλος από τη φασιστική ιδεολογία του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου. Σήμερα, ωστόσο, η Μαρίν Λεπέν φαίνεται ότι προσπαθεί και καταφέρνει να αποστασιοποιηθεί από τις ξεπερασμένες πλέον θέσεις του πατέρα της, εκμεταλλευόμενη κυρίως τους χειρότερους φόβους των γάλλων πολιτών. Ο Κριστιάν Σαλμόν κάνει λόγο για ένα πέρασμα από τον «αρχαιοφασισμό» του Ζαν-Μαρί Λεπέν στον «νεοφασισμό» της κόρης του. Η διαδικασία ωστόσο αυτού του πολιτικού rebranding, όχι μόνο δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο αλλά αποτελεί πάγια τακτική του Εθνικού Μετώπου.

Από την ίδρυσή της, η μικρή οικογενειακή επιχείρηση «Λεπέν» κατάφερε αρχικά να επιβιώσει και στη συνέχεια να αναδειχθεί, καλύπτοντας με τη γαλλική σημαία πλήθος ετερόκλητων διεκδικήσεων. Η αρχή έγινε το 1956, όταν ο Ζαν-Μαρί Λεπέν εξελέγη για πρώτη φορά στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ως προστάτης των γάλλων εμπόρων και βιοτεχνών. Στη συνέχεια, όταν ο Σαρλ ντε Γκολ επανήλθε στην εξουσία και η Αλγερία κέρδισε την ανεξαρτησία της, στράφηκε προς τους χαμένους της αποαποικιοποίησης, τους επαναπατριζόμενους της Βόρειας Αφρικής, η δυσφορία των οποίων διοχετεύτηκε με τη μορφή του ρατσισμού εναντίον των μεταναστών. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, εκμεταλλευόμενος τον αέρα του νεοφιλελευθερισμού, ο Λεπέν αποπειράθηκε να εμφανιστεί ενώπιον των Γάλλων ως ο Ρόναλντ Ρίγκαν της Γαλλίας. Από τότε, το Εθνικό Μέτωπο κατάφερε να ενισχυθεί συναθροίζοντας στις τάξεις του τους δυσαρεστημένους όλων των πολιτικών, οικονομιών και κοινωνικών κρίσεων που σημειώθηκαν στη Γαλλία.

Βασικό χαρακτηριστικό του Εθνικού Μετώπου αποτελεί, σύμφωνα με τον Κριστιάν Σαλμόν, η ικανότητά του να προσφέρει σε όλους τους «χαμένους» της γαλλικής κοινωνίας όχι ένα πολιτικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάστασή τους αλλά εξιλαστήρια θύματα. Εδώ και τρεις δεκαετίες, το Εθνικό Μέτωπο εκμεταλλεύεται τους απογοητευμένους και φοβισμένους Γάλλους μέσω της οικειοποίησης των όποιων φόβων τους, από τον κομμουνισμό και τη μετανάστευση έως την παγκόσμια οικονομική ελίτ και τους μανδαρίνους των Βρυξελλών.

Πλέον, η Μαρίν Λεπέν μπορεί να αρπάξει ψηφοφόρους τόσο από την Αριστερά όσο και από τη Δεξιά, δανειζόμενη από τους αριστερούς την κριτική της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και από τους νεοφιλελεύθερους δεξιούς την εχθρότητά τους προς τους «κερδοσκόπους» μετανάστες, τους Ρομά, όλους όσοι εκμεταλλεύονται το κοινωνικό κράτος. Η ξενοφοβία του Εθνικού Μετώπου, περισσότερο από έναν εγγενή ρατσισμό ο οποίος θα μπορούσε να καταπολεμηθεί μέσω των δημοκρατικών αξιών, αποτελεί ένα πρίσμα διαστρέβλωσης το οποίο δημιουργεί μια παραπλανητική εικόνα της κοινωνικής πραγματικότητας, των ανισοτήτων και των αδικιών της. Το Εθνικό Μέτωπο αντί να θέτει καίρια ερωτήματα, επιλέγει να παραποιεί προς όφελός του όλα τα ερωτήματα στα οποία ούτε η Αριστερά ούτε η Δεξιά μπορούν να δώσουν μια ικανοποιητική απάντηση. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στη Μαρίν Λεπέν να δηλώνει ότι «δεν είμαι εδώ για να διευθύνω μια μπουτίκ. Είμαι εδώ και να φτάσω στην εξουσία και να την επιστρέψω στον γαλλικό λαό. Αυτός είναι ο ρόλος μου».

Οι δημοσκοπήσεις

Επόμενος στόχος οι προεδρικές του 2017

Τάσσεται υπέρ της διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ζητεί την εθνικοποίηση των τραπεζών. Χαρακτηρίζει τις πολιτικές των ΗΠΑ επικίνδυνες και δηλώνει πως η Ρωσία είναι καταλληλότερος σύμμαχος για τη Γαλλία. Επιθυμεί να βάλει τέλος στη μετανάστευση και υποστηρίζει πως η δημοκρατία δέχεται επίθεση από τους ισλαμιστές. Μόλο που οι ιδέες της Μαρίν Λεπέν εκτός από ριζοσπαστικές είναι και επικίνδυνες, η προοπτική να εφαρμοστούν στην πράξη είναι πιο πιθανή από ποτέ. Το Εθνικό Μέτωπο ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν τις επόμενες δύο Κυριακές. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το αντιευρωπαϊκό και αντιμεταναστευτικό κόμμα λαμβάνει το έναν τρίτο των ψήφων κατά τον πρώτο γύρο και η Μαρίν Λεπέν δηλώνει με περίσσια αυτοπεποίθηση ότι «αυτή είναι η ώρα του Εθνικού Μετώπου». Επόμενος στόχος της οι προεδρικές εκλογές του 2017. Εχοντας κερδίσει το 18% των γάλλων ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές του 2012, η γαλλίδα πολιτικός δείχνει έτοιμη να επαναλάβει την επιτυχία του πατέρα της και να περάσει στον δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με τουλάχιστον μία δημοσκόπηση η Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο του Φρανσουά Ολάντ.

Περί Αποκάλυψης

«Μας είπαν ότι θα επέλθει η καταστροφή. Οτι θα βρέξει βατράχια, ότι ο Σηκουάνας θα μετατραπεί σε ένα ποτάμι αίματος. Αυτή είναι η Αποκάλυψη σύμφωνα με τον Μπαρόζο, τον Γιούνκερ και άλλους. Τα πρακτικά προβλήματα δεν είναι όμως τόσο πολλά»

Η Μαρίν Λεπέν αναφορικά με το ενδεχόμενο η Γαλλία να εγκαταλείψει την ευρωζώνη