Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου ορκίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Η τελετή της ορκωμοσίας στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων ξεκίνησε στις 18.03.

Την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος ο οποίος ανέγνωσε την προσφώνηση που είχε κάνει η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και την αντιφώνηση του εκλεγέντος Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, αμέσως μετά την αναγγελία της εκλογής του από την παρούσα Βουλή, δηλαδή στις 18 Φεβρουαρίου 2015.

Στις 18.15 ο Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Μπαλάφας συνόδευσε στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και τους συνοδικούς ιεράρχες.

Τον Προκόπη Παυλόπουλο υποδέχθηκαν στην κεντρική είσοδο του κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο κ. Παυλόπουλος έφτασε στη Βουλή από την είσοδο της Λεωφόρου Αμαλίας, πάνω από το μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη στις 18.17 . Υπό βροχή, χαιρέτισε τη σημαία του παραταγμένου αγήματος από τα τρία όπλα των Ενόπλων Δυνάμεων και σε στάση προσοχής άκουσε τον εθνικό ύμνο από την στρατιωτική μπάντα.

Στη 18.22 ο Προκόπης Παυλόπουλος εισήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Βουλής, χειροκροτούμενος από το βουλευτικό σώμα και αμέσως ξεκίνησε η τελετή της ορκωμοσίας από τον αρχιεπίσκοπο και τους συνοδικούς ιεράρχες.

Ο αρχιεπίσκοπος διάβασε τον όρκο, που ορίζει το άρθρο 33 του Συντάγματος, τον οποίο επανέλαβε στη συνέχεια ο Πρ. Παυλόπουλος συγκινημένος με το χέρι του στο Ευαγγέλιο. Αμέσως μετά τον όρκο οι βουλευτές αναφώνησαν «άξιος».

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ δεν χειροκρότησαν τον Πρ. Παυλόπουλο.

«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού λαού», ορκίστηκε ο κ. Παυλόπουλος.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Πρωτόκολλο Ορκωμοσίας που συνυπέγραψαν ο πρωθυπουργός, η πρόεδρος της Βουλής και ο αρχιεπίσκοπος και ακολούθως, ασπάστηκε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και χαιρέτισε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Το παρών στην τελετή ορκωμοσίας έδωσαν οι πρώην πρωθυπουργοί Ιωάννης Γρίβας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Παναγιώτης Πικραμένος, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, Φίλιππος Πετσάλνικος, Βύρων Πολύδωρας, ο πρώην υπουργός Πέτρος Μολυβιάτης, εκπρόσωποι ξένων πρεσβειών, αλλόδοξων θρησκευτικών δογμάτων, εκπρόσωποι της στρατιωτικής, δικαστικής και πνευματικής ηγεσίας της χώρας.

Από τα θεωρεία της Ολομέλειας παρακολούθησε την τελετή ορκωμοσίας η οικογένεια του Προκόπη Παυλόπουλου, η σύζυγος, ο γιος και οι δύο κόρες του, Μαρία και Ζωή, εμφανώς συγκινημένες.

Προτού αναχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε πολιτικούς αρχηγούς, υπουργούς, βουλευτές και επισήμους που είχαν κληθεί στην τελετή ορκωμοσίας. Την ώρα που χαιρέτισε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ χειροκρότησε θερμά το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Λίγο προτού αναχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στράφηκε προς το κέντρο της αίθουσας και μια ελαφριά υπόκλιση χαιρέτισε ευχαριστώντας το Σώμα για την τιμή να τον αναδείξει στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός μετέβησαν στο γραφείο της προέδρου της Βουλής όπου τραβήχτηκαν οι αναμνηστικές φωτογραφίες.

Στις 19.00, κάτω από την ίδια ομπρέλα, ο Πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Βουλής κατευθύνθηκαν στον Αγνωστο Στρατιώτη.

Στις 19.05, και κάτω από έντονη βροχόπτωση , ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ασκεπής» έφτασε στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, όπου κατέθεσε δάφνινο στεφάνι και επιθεώρησε το άγημα της Προεδρικής Φρουράς.

Πριν αποχωρήσει από το προαύλιο της Βουλής, ο Πρ. Παυλόπουλος χαιρέτισε ένα προς ένα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αλλά και τους περισσότερους από τους παριστάμενους βουλευτές.

Ακολούθως μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τον υποδέχτηκε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Είμαι βέβαιος ότι θα είστε ένας εξαιρετικός Πρόεδρος… Υπηρετήσατε σε σημαντικά υπουργεία, υπήρξατε ένας εξαιρετικός δάσκαλος… Αναλαμβάνετε σε μια δύσκολο περίοδο, τα προβλήματα είναι πολλά και τα διακυβεύματα πολλά, πρωτίστως της εθνικής συνεννόησης. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνετε ό,τι μπορείτε να να δημιουργηθεί ένα στέρεο έδαφος εθνικής συμφιλίωσης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κάρολος Παπούλας προσφωνώντας τον νέο Πρόεδρο.

Από την πλευρά του ο Πρ. Παυλόπουλος αντιφώνησε ότι αποτελεί «εξαιρετική τιμή που σας διαδέχομαι», τόνισε πως «οφείλω να σας αναγνωρίσω ασκήσατε τα καθήκοντα κατά τρόπο άψογο, ιδίως κατά την τελευταία δύσκολη περίοδο» και είναι «εξαιρετικά σημαντικό να φεύγει κανείς από την προεδρία με αυτά τα εφόδια, αυτή τη υστεροφηφία».

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, επίσης, ότι «οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε να βγει ο τόπος από τη βαριά κρίση», «να καταπολεμήσουμε τις δύο μάστιγες, τη φτώχεια και την ανεργία και κυρίως την ανεργία νέων», και έκανε λόγο για έναν δύσκολο αγώνα, κοινό όλων των πολιτικών δυνάμεων, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη.

Ποιος είναι ο έβδομος Πρόεδρος της μεταπολιτευτικής Δημοκρατίας

Ο Προκόπης Παυλόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 10 Ιουλίου 1950. Πατέρας του είναι ο φιλόλογος καθηγητής Βασίλης Παυλόπουλος από την Καλαμάτα. Στην Καλαμάτα τελείωσε το Λύκειο και κατόπιν σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Paris II, και το 1977 έγινε διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Kαθηγητής (1989). Το 1986 έγινε και Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό πανεπιστήμιο Paris II. Εργάστηκε ως δικηγόρος, νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και έχει συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Υπήρξε βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου από το 1996 έως το 2014.

Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχάλη Στασινόπουλου. Την περίοδο 1989-1990 διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ζολώτα. Τον Σεπτέμβριο του 1995 ανέλαβε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της ΝΔ, Μιλτιάδη Έβερτ. Εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας το 1996 και από το 2000 μέχρι και το 2012 στην Α’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών. Το 1996 ανέλαβε Εκπρόσωπος Τύπου και Ενημέρωσης της ΝΔ.

Από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007 ήταν υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Από το Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 ήταν υπουργός Εσωτερικών, στο νέο υπουργείο που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Διετέλεσε επίσης μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ Α.Ε.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2015 προτάθηκε υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στις 18 Φεβρουαρίου 2015 ύστερα από πρόταση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας λαμβάνοντας 233 ψήφους έναντι του ανθυποψηφίου του Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος έλαβε 30 ψήφους, ενώ 32 βουλευτές ψήφισαν παρών.