Στον αριθμό 36 της οδού Μιχαλακοπούλου, οι νέοι ένοικοι του διαμερίσματος του 5ου ορόφου έσπευσαν άρον άρον να αφαιρέσουν το όνομα του προκατόχου τους από το κουδούνι της κεντρικής εισόδου. Από την ημέρα της εκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πλήθος κόσμου έσπευσε στο παλιό πολιτικό γραφείο του να τον συγχαρεί, κάνοντας τον βίο αβίωτο για τους νέους ενοικιαστές.

Ο Παυλόπουλος βέβαια, εδώ και τουλάχιστον δυόμισι χρόνια, δεν έχει την έδρα του πια εκεί. Διατηρεί μόνο το δικηγορικό γραφείο του στην οδό Σκουφά. Σε αυτό υποδεχόταν έως τώρα τους πολιτικούς του φίλους και τους φοιτητές του. Σε αυτό μελετούσε έως αργά τη νύχτα και αυτό επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Βουλής προκειμένου να του ανακοινώσει το αποτέλεσμα των 233 ψήφων της εκλογής του.

Από χθες βέβαια ο έβδομος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μόνο μία διεύθυνση: το Προεδρικό Μέγαρο στην Ηρώδου Αττικού. Κατά μία έννοια, ο κύκλος για τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου ξαναγυρνά στην αφετηρία του. Ο Παυλόπουλος επιστρέφει στις «ρίζες» του. Κι αυτό γιατί όχι μόνο δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει σε αυτό, αλλά στο παρελθόν έχει θητεύσει κοντά σε δύο προέδρους της Δημοκρατίας. Η αρχή έγινε το 1974, όταν διετέλεσε γραμματέας του πρώτου προέδρου της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχάλη Στασινόπουλου. Οπως αναφέρεται και στο βιογραφικό του Παυλόπουλου, οι δύο άνδρες είχαν συνδεθεί στην περίοδο της δικτατορίας, όταν ο Στασινόπουλος βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Με τον Καραμανλή. Ωστόσο, ο μεγάλος και καθοριστικός σταθμός στη ζωή του Παυλόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο τοποθετείται αρκετά χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα την πενταετία 1990-1995. Τότε ως στενός συνεργάτης του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή διετέλεσε διευθυντής του νομικού γραφείου του κατά τη δεύτερη θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η στενή σχέση του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που χθες, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του στη Βουλή, ο Προκόπης Παυλόπουλος προχώρησε σε μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό: μετέβη στο Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής στη Φιλοθέη. Εκεί τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ο Προκόπης δεν αλλάζει». Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του απαντά σε όλα τα τηλεφωνήματα που δέχεται για «καλή επιτυχία». Ακόμα και στα γραπτά μηνύματα πολιτικών και φίλων απαντά με προσωπικά τηλεφωνήματα. Σε όλους ξεκαθαρίζει πως «ο Προκόπης δεν αλλάζει», όσα αξιώματα κι αν λάβει. Εξηγεί και υπόσχεται πως όπως δεν έκανε μέχρι τώρα εκπτώσεις, το ίδιο θα συνεχίσει να πράττει έως και την τελευταία ημέρα που θα βρίσκεται στο υψηλότερο αξίωμα της πολιτείας.

Υπουργός των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, ήταν δίπλα του έως και την τελευταία στιγμή στο Μαξίμου. Εκτός από υπουργός, ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν άλλωστε και άνθρωπος του πρώην πρωθυπουργού για πάσης φύσεως νομικά ζητήματα. Η σχέση των δύο ανδρών είναι πολύ περισσότερα από άριστη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι καραμανλικοί αναφέρονται συχνά στην αδυναμία που έχει ο πρώην πρωθυπουργός στον Παυλόπουλο. Ούτε επίσης ήταν σύμπτωση το γεγονός ότι στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου ο Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε την αίθουσα της Ολομέλειας και παρακολούθησε από τα αγαπημένα του ορεινά έδρανα για περισσότερες από δύο ώρες το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης για τη σύσταση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Εισηγητής της ΝΔ ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Η αθόρυβη επίσκεψη

Τηρουμένων των αναλογιών και της σχέσης των δύο ανδρών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Καραμανλής θα επισκεφθεί μία από τις επόμενες ημέρες τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα το κάνει αθόρυβα για να μην τραβήξει τα βλέμματα της δημοσιότητας. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα μπει από την πίσω πόρτα του Μεγάρου.