Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος με τίτλο «Ποτέ Ξανά. 72 χρόνια μετά την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς», ξεκινούν το απόγευμα και θα διαρκέσουν έως και τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Γιώργου Κόκκινου «Το Ολοκαύτωμα – Η διαχείριση της τραυματικής μνήμης: Θύτες και θύματα».

Το Σάββατο, στις 5 το απόγευμα στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Η απελευθέρωση του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό», ενώ για τις 9 το βράδυ στο δημοτικό θέατρο «Άνετον» έχει προγραμματιστεί η παράσταση «What, How, Why? Never Again».

Την Κυριακή, 15 Μαρτίου, στις 11:30 το πρωί ξεχωρίζει η πορεία μνήμης από την Πλατεία Ελευθερίας έως τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν στο σιδηροδρομικό σταθμό, ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής, Περικλής Μήτκας και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ.

Την ίδια μέρα στις 5 το απόγευμα στο Θέατρο Black Box θα παιχτεί η παράσταση «Ζyklon ή το Πεπρωμένο» του Θανάση Τριαρίδη, ενώ στις 8:30 το βράδυ στην αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί συναυλία «Ημέρα μνήμης: Θεσσαλονίκη – Άουσβιτς».

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα, στις 7:30 το απόγευμα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου με την παρουσίαση του βιβλίου του επιζώντος του Άουσβιτς – Μπίρκεναου, Χάιντς Κούνιο, “Έζησα το θάνατο”.