Μέσα σε καταιγισμό αρνητικών για την ελληνική πολιτική ηγεσία δηλώσεων και δημοσιευμάτων άρχισαν χθες στις Βρυξέλλες, στο Μέγαρο Καρλομάγνος, οι τεχνικές διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της Ελλάδας και των δανειστών. Ευσεβής πόθος και των δύο πλευρών είναι η πρώτη φάση των διαβουλεύσεων, που αφορά την εξειδίκευση της πρόσφατης επιστολής Βαρουφάκη προς το Eurogroup, να περατωθεί εντός της προσεχούς εβδομάδας. Ωστόσο το διεθνές περιβάλλον για την Ελλάδα έχει καταστεί τις τελευταίες ημέρες δυσμενέστερο παρά ποτέ. Καλά πληροφορημένες πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα όσα ελέχθησαν την προηγούμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι επί της ουσίας κατέστη σαφές ότι αν η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει σε αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ δεν δημιουργείται πρόβλημα. Η αφορμή δόθηκε όταν η ελληνική πλευρά ανακοίνωσε στο Συμβούλιο πως δεν επιθυμεί την παρουσία των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα. Ανακοίνωση που λίγο μετά ανακλήθηκε.

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ. Ενδεικτικά του αρνητικού κλίματος που υπάρχει για την Ελλάδα είναι ασφαλώς τα επιθετικά έναντι του Γιάνη Βαρουφάκη σχόλια του γερμανού ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προχθές στις Βρυξέλλες και τα όσα ελέχθησαν χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου η Ελλάδα είχε ακόμη μία φορά την τιμητική της. Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για διγλωσσία, ενώ εμφανής ήταν και η ενόχληση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τη συμπεριφορά της Αθήνας. Για «φυγόκεντρες τάσεις» στο εσωτερικό της ευρωζώνης έκανε λόγο και η επικεφαλής των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς, ενώ η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (στην οποία συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ) Γκαμπριέλ Ζίμερ δεν θεώρησε σκόπιμο να τοποθετηθεί επί του θέματος. Οι αναφορές αυτές έγιναν ενώ δεν έχει ακόμη κοπάσει ο θόρυβος που δημιούργησαν στην Ευρωβουλή πληροφορίες που έφεραν τις υπηρεσίες του Σώματος να εκπονούν κατόπιν εντολής μελέτη για τις επιπτώσεις ενδεχόμενης έξωσης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Πληροφορίες που πάντως διαψεύστηκαν από τον πρόεδρο της ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς.

Αποκαλυπτικότερα όλων είναι όμως τα όσα δήλωσε προς τον Τύπο, από την Ολλανδία, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Ερωτηθείς για ποιο λόγο οι Ελληνες χρονοτριβούν ανέφερε ότι «σπαταλούν πολύ χρόνο μέχρι να αποφασίσουν ποιος θα μιλήσει με ποιον, πού και για ποιο θέμα. Ασχολούνται με ορισμούς όπως τρόικα και θεσμοί, ενώ εμένα αυτό δεν με ενδιαφέρει».

Τέλος ερωτηθείς για την ποιότητα του ελληνικού πολιτικού προσωπικού, με αφορμή «την ομολογία του τέως υπουργού Οικονομικών ότι έστελνε λεφτά στο εξωτερικό επειδή φοβόταν ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει», ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ απάντησε ως εξής: «Τα τελευταία χρόνια που είμαι υπουργός Οικονομικών έχω γνωρίσει μερικούς έλληνες ομολόγους. Οι περισσότεροι ασχολήθηκαν σοβαρά με το έργο τους, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Ωστόσο υπάρχουν και πολλοί πολιτικοί στην Ελλάδα, και αυτό είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και καιρό, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με προσωπικά συμφέροντα και με βοήθεια προς τους φίλους τους αντί να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στη χώρα τους. Αυτό πρέπει να σταματήσει, είναι πρόβλημα διαφθοράς, φοροδιαφυγής και νεποτισμού. Εάν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα στη διακυβέρνηση της χώρας, τότε δεν υπάρχει πολλή ελπίδα» κατέληξε ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ.

Ταμείο στην ομίχλη

Η επιμονή των δανειστών στους επιτόπιους ελέγχους οφείλεται στην ομίχλη που σκεπάζει τους τελευταίους μήνες τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, κυρίως δε σε σχέση με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2014 το οποίο οι ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι θα κινηθεί ελάχιστα πάνω από το 0,5% του ΑΕΠ.