Η οικονομία της Ιρλανδίας έκανε άλμα και αναπτύχθηκε με 4,8% το 2014. Αυτό δείχνει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, αφού πρώτα χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τη χειρότερη ύφεση της ιστορίας της.

Μόνο το τέταρτο τρίμηνο του 2014 το ΑΕΠ της αυξήθηκε 4,1% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε η στατιστική Αρχή της χώρας από το Δουβλίνο. Η ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το τρίτο ανήλθε σε 0,2%, ενώ το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους, είχε ανέλθει σε 0,4%.

Η οικονομία της Ιρλανδίας έχει ωφεληθεί σημαντικά από τις συνεχιζόμενες επενδύσεις που προέρχονται από ξένες εταιρείες και από την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών. Είναι ενδεικτικό ότι η Apple Inc. που έχει έδρα στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι θα επενδύσει στην Ιρλανδία περίπου 1 δισ. δολάρια σε κέντρο διαχείρισης πληροφοριών (data center), έκτασης 166.00 τετραγωνικών μέτρων. Το κέντρο αυτό θα αναπτυχθεί στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Με την επένδυση αυτή η Apple αναμένεται ότι θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το προσωπικό της στην Ιρλανδία, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε περίπου 4.000 άτομα. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας για ολόκληρο το 2014 διαδραμάτισε και η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, που αποτελεί ένα ακόμη σήμα ότι η χώρα βρίσκεται σε θετική τροχιά.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2014 οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 1,3%. Το ίδιο διάστημα οι κρατικές δαπάνες υποχώρησαν 0,1% και ο σχηματισμός κεφαλαίου αυξήθηκε 0,7% σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Οι εξαγωγές της αυξήθηκαν 1,2% το τέταρτο τρίμηνο, ενώ οι εισαγωγές έκαναν άλμα 5,4%. Επίσης η Ιρλανδία πούλησε χθες ομόλογα συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ με λήξη το 2045. Το μέσο επιτόκιο των ομολόγων αυτών ανήλθε σε 1,31%.

Η μέτρια αύξηση του ΑΕΠ που καταγράφηκε στη χώρα το τέταρτο τρίμηνο του 2014 φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι η ανάπτυξη μειώνεται σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Ερευνες στις επιχειρήσεις όμως δείχνουν ότι στο μέλλον θα πετύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως ανέφερε ο Τζακ Αλεν που είναι αναλυτής της Capital Economics.

© Bloomberg News