Το Ειδικό Δικαστήριο διέκοψε την ακροαματική διαδικασία της δίκης του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για το μεσημέρι της Τετάρτης, όπου θα συνεχίσει με τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης

Νωρίτερα για δεύτερη φορά η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου ζήτησε να κληθεί ως μάρτυρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος.

Οπως είπε, είναι σπουδαίος μάρτυρας και για τον λόγο αυτό αντιτάχθηκε στην ανάγνωση της κατάθεσης που είχε δώσει στην προδικασία.

Ωστόσο, το δικαστήριο επέμεινε στην προηγούμενη απόφασή του και απέρριψε το αίτημα της εισαγγελέως, όπως και αυτό του να μην αναγνωστεί η κατάθεση του κ. Βενιζέλου.

Υπενθυμίζεται ότι και την πρώτη φορά το δικαστήριο είχε απορρίψει το αίτημα περί της κλήτευσης του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Προηγήθηκε η προβολή της περίφημης λίστας Λαγκάρντ, με την οποία συνεχίστηκε την Τρίτη η δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Η όλη διαδικασία, που κάθε άλλο παρά συνηθισμένη είναι για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά, προκάλεσε το σχόλιο του προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου Νίκου Πάσσου, ο οποίος παρατήρησε μεγαλοφώνως ότι ούτε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν γίνεται τέτοια διαδικασία.

Για την προβολή του επίμαχου ηλεκτρονικού αρχείου έχει επιστρατευθεί η συνδρομή της πληροφορικής υπηρεσίας του Αρείου Πάγου, παρουσία του ειδικού πραγματογνώμονα της ΕΛΑΣ Απόστολου Δελτσίδη.

Η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου ζήτησε να ανοιχτούν και να προβληθούν όλα τα αρχεία τα οποία διαπιστώθηκε κατά την εγκληματολογική έρευνα ότι ανοίχτηκαν από διάφορους χρήστες.

Ο πρώτος φάκελος που επεδείχθη στο δικαστήριο με την ονομασία GREECE περιείχε συνολικά 2.062 αρχεία.

Στις 30/9/2010 ανοίχτηκαν 24 αρχεία τα οποία παρουσιάστηκαν ενα ενα στο δικαστήριο.

Ενα από τα αρχεία που ανοίχθηκαν ήταν στο όνομα Παπανδρέου. Η υπεράσπιση επισήμανε ότι συνολικά στη λίστα υπάρχουν 13 αρχεία με το όνομα Παπανδρέου, ενώ το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου 2010 ανοίχθηκαν μόνο τρία αρχεία με το όνομα Παπανδρέου.

Επισημάνθηκε ακόμη ότι οι όροι που αναζητήθηκαν ήταν Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Κοζάνη και ζητήθηκε ο μάρτυρας να αναπαραστήσει τις αναζητήσεις.

Σε αναζήτηση με κριτήριο PAPACONSTANTIN εντοπίστηκαν δύο αρχεία.

Η υπεράσπιση επισήμανε ότι το πρώτο από αυτά δεν έχει ανοιχτεί την επίμαχη ημερομηνία. Στη συνέχεια η αναζήτηση έγινε με τον όρο PAPAKONSTANTIN και εντοπίστηκαν δύο αρχεία που αφορούν τα συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού.

Η υπεράσπιση επισήμανε ότι τα επίμαχα αρχεία δεν ανοίχτηκαν εκείνη τη νύχτα.

Με τον όρο KOZANI εντοπίστηκαν πέντε αρχεία για τα οποία επίσης επισημάνθηκε ότι δεν ανοίχτηκαν τη νύχτα που ο πρώην υπουργός φέρεται να παρέλαβε τη λίστα Λαγκάρντ.

Όταν η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να δει και τα ποσά από ορισμένους λογαριασμούς το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να εξετάσει αν αυτό μπορεί να γίνει σε δημόσια συνεδρίαση.

Τι κατέθεσε συνεργάτης του Διώτη

Οριηγήθηκε η κατάθεση της Γαλάτειας Μανέ, δικηγόρου και ειδικής συνεργάτιδος του τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

«Η πρόσληψή μου έγινε 27 Ιουνίου 2011 και με έπαυσαν μαζι με τον κ. Διώτη τον Αύγουστο του 2012», είπε η μάρτυρας και πρόσθεσε πως της ζητήθηκε να κάνει τη μεταγραφή απο το ενα USB στο άλλο.

«Λίγες μέρες αφότου ανέλαβα τα καθήκοντά μου με κάλεσε ο κ. Διώτης για το αν ξέρω να περάσω αρχεία απο ενα USB σε αλλο USB. Μου έδωσε χρήματα, πήγα και αγόρασα ενα USB από κατάστημα απέναντι. Μπήκα στο γραφείο και σε έναν υπολογιστή φορητό του γραφείου του μετέγραψα στο καινούργιο USB αυτό που μου έδωσε. Δεν μου είπε ποτέ τι περιείχε το USB. Δεν κάναμε καμία συζήτηση για το θέμα».

Οταν ερωτήθηκε για τις γνώσεις του κ. Διώτη σχετικά με τους υπολογιστές, ανέφερε: «Συμπέρανα οτι για να μου ζητάει να το κάνω μάλλον δεν ήξερε να το κάνει. Δεν αξιολόγησα εκείνη τη στιγμή γιατί έβαλε εμένα να το κάνω. Θεώρησα οτι ήταν σε ένα πλαίσιο καθημερινής συνεργασίας».

Η μάρτυρας ξεκαθάρισε οτι ποτέ δεν της ζητήθηκε να παρέμβει στο υλικό του USB. «Ποτέ δεν μου ζητήσε ο κ. Διώτης να καταστρέψω ή να αλλοιώσω οτιδήποτε. Δεν συζητήσαμε ποτέ για το περιχόμενο, για το οποίο δεν έχω εικόνα».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι δεν της δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες ως προς τον τύπο USB που πρέπει να αγοράσει: «Δεν μου είχε δώσει κριτήριο για το τι είδους USB να αγοράσω. Πήρα κάτι ενδιάμεσο νομίζω. Ηταν μεσαίας οικονομικής αξίας».