Την Πέμπτη θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τηλεδιάσκεψη για να εξετάσει την επέκταση του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό δήλωσε το πρωί της Τρίτης στο Reuters πηγή με γνώση των διαδικασιών.

Από τη Δευτέρα είχε γίνει γνωστό πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ανατρέποντας τη συνήθη διαδικασία, θα εξέταζε εντός της τρέχουσας εβδομάδας το ζήτημα της ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες.

Κατά την πάγια τακτική, και με ελάχιστες εξαιρέσεις μέχρι σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανανέωνε κάθε δύο εβδομάδες στη διάρκεια των προγραμματισμένων συνεδριάσεων την έκτακτη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες.

Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είχε εγκρίνει να χορηγηθεί πρόσθετη ρευστότητα ύψους 500 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA.

Συνολικά η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού αυτού έχει φτάσει τα 68,8 δισ. ευρω.

Σύμφωνα με στέλεχος της ΕΚΤ η απόφαση να γίνει επαναξιολόγηση μέσα σε μία εβδομάδα – αντί του δεκαπενθημέρου – αντανακλά τη βούληση της Φρανκφούρτης να υπάρξει μία πιο στενή παρακολούθηση των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.

Διευκρινίζεται ότι ακόμη δεν είναι γνωστό αν στη διάρκεια της επαναξιολόγησης αυτής η Τράπεζα της Ελλάδος θα αιτηθεί να αυξηθεί περαιτέρω η χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες.