Λένε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και δυστυχώς για τον Λούη Τσάτουμα ήταν πικρή, καθώς έχασε στην τελευταία προσπάθεια το χάλκινο μετάλλιο στο μήκος και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου της Πράγας, από τον Σουηδό Αντρέας Οτερλινγκ.

Ο οποίος βρέθηκε σε μεγάλη βραδιά και κάνοντας το τέλειο άλμα (ακριβώς στη γραμμή) στην τελευταία προσπάθεια προσγειώθηκε στα 8.06μ. ανεβαίνοντας στο βάθρο ως 3ος.

Εκείνη τη στιγμή ο Λούης Τσάτουμας βρισκόταν στην 3η θέση με 7.98μ., άλμα που είχε κάνει στην 5η του προσπάθεια παίρνοντας εκείνη τη στιγμή το μετάλλιο από τον Σουηδό που είχε 7.97μ., επίσης από την 5η προσπάθεια και με την οποία είχε ξεπεράσει τα 7.95μ. του Λούη (από την 3η προσπάθεια).

Πραγματικό θρίλερ, δυστυχώς με άσχημο φινάλε για τον πρωταθλητή μας. Ο οποίος ξεκίνησε πολύ ζεστός τον τελικό δείχνοντας σε καλή κατάσταση, αλλά στο πρώτο άλμα πάτησε πολύ πίσω (28 εκατοστά) με αποτέλεσμα να προσγειωθεί στα 7.72.

Ο Τσέχος Ράντεκ Γιούσκα με την πρώτη προσπάθεια πέτυχε την κορυφαία επίδοσή του εφέτος με 8.10μ., περνώντας στην πρώτη θέση, αλλά τελικά έμεινε δεύτερος και πήρε το ασημένιο μετάλλιο.

Καθώς λίγο αργότερα το μεγάλο φαβορί του τελικού ο Σουηδός Μάικλ Τορνέους έπιβεβαίωσε τα προγνωστικά με ένα εκπληκτικό άλμα στα 8.30μ. (ρεκόρ Σουηδίας) ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά στους αντιπάλους τους ότι δεν έχουν την παραμικρή ελπίδα για το χρυσό μετάλλιο.

Ο Τσάτουμας πήγε στα 7.90μ. στη δεύτερη προσπάθεια πατώντας όμως και πάλι πολύ πίσω (25 εκατοστά). Εκεί ήταν η ευκαιρία για το μεγάλο άλμα, πάνω από τα 8.05, το οποίο όμως δεν ήρθε λόγω του πατήματος πίσω.

Μετά άρχισε το θρίλερ με τον Οτερλινγκ, με τον Σουηδό να κλέβει τη μπουκιά από το στόμα του πρωταθλητή μας στο φινάλε, όπως ακριβώς είχε γίνει πέρυσι τέτοιες μέρες στο Σόποτ, όταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ο Βραζιλιάνος Ντα Σίλβα με εκπληκτικό άλμα 8.28μ., ενώ ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή εκτός τετράδας, αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής με μεγάλο χαμένο τον Λούη Τσάτουμα που ήταν μέχρι και την 6η προσπάθεια στην 3η θέση (με 8.13μ.) και έπεσε στην 4η θέση.

Κρίμα, για έναν από τους πιο σταθερούς αθλητές μας όλα αυτά τα χρόνια που έδειξε πάντως και πάλι την κλάση του μπαίνοντας στην τετράδα. Η προσπάθειά του να μην βγει άκυρος απλά του στέρησε ένα άλμα κοντά στην εφετινή του καλύτερη απόδοση (8.05μ.) που θα του έδινε πιθανότατα μετάλλιο.

Κορυφαία κούρσα για Δουβαλίδη

Στόχος του ήταν να μπει σε έναν ακόμα τελικό, αλλά ο Κώστας Δουβαλίδης όχι μόνο έφτασε μέχρι τον τελικό των 60 μέτρων με εμπόδια, αλλά έκανε και την κούρσα της καριέρας του κατακτώντας την 6η θέση με 7.64, χάνοντας σχεδόν στο φώτο φίνις την 5η από τον Βρετανό Κλάρκ (7.63) ενώ πρωταθλητής Ευρώπης αναδείχθηκε ο Γάλλος Μαρτινό – Λαγκάρντ με την κορυφαία εφετινή του επίδοση (7.49).

Με άνεση στον τελικό

Η Νικόλ Κυριακοπούλου και η Κατερίνα Στεφανίδη έδειξαν την κλάση τους και πήραν πρώτες και καλύτερες την πρόκριση για τον τελικό της Κυριακής στο επι κοντώ. Πέρασαν και οι δύο με την πρώτη προσπάθεια τα 4.60μ., που ήταν και το όριο πρόκρισης, ενώ είχαν περάσει και όλα τα προηγούμενα ύψη με την πρώτη – με εξαίρεση το 4.55μ., το οποίο η Νικόλ Κυριακοπούλου το πέρασε με την δεύτερη προσπάθεια.

Το πολύ θετικό είναι πάντως ότι και οι δύο πρωταθλήτριές μας έδειξαν ότι βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση εν΄όψει του τελικού της Κυριακής (17.05) και πως είναι ικανές να διεκδικήσουν ένα μετάλλιο.