Η Κύπρος θα βγει από το Μνημόνιο νωρίτερα από το 2016 προέβλεψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία και απέδωσε αυτή την εκτίμηση στην υλοποίηση του προγράμματος και στις επιδόσεις που σημειώνει η κυπριακή οικονομία. Η Λευκωσία ερμηνεύει τη δήλωση Ντράγκι ως αναγνώριση των προσπαθειών της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επιχείρησε κατά τη συνάντηση με τον κ. Ντράγκι να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα συμμετοχής της Κύπρου στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Ωστόσο ο επικεφαλής της ΕΚΤ εξαίρεσε και την Κύπρο, εκτός από την Ελλάδα, από το πρόγραμμα που αρχίζει τη Δευτέρα. Το πρόβλημα που κρατά την Κύπρο εκτός προγράμματος είναι σαφώς μικρότερο και δεν υπολογίζεται να διαρκέσει για πολύ ακόμα. Η πέμπτη αξιολόγηση από την τρόικα παραμένει παγωμένη επειδή η Βουλή ψήφισε διαδοχικές αναβολές της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις ακινήτων.

Η Κύπρος πριν από ένα χρόνο επιχείρησε επιτυχή έξοδο στις αγορές, αλλά η καθήλωση της πέμπτης αξιολόγησης λόγω του προβλήματος των εκποιήσεων ματαίωσε τα κυβερνητικά σχέδια για μια δεύτερη προσπάθεια. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να κάνει επιπρόσθετα βήματα σταθεροποίησης και ανέφερε ότι το πρόβλημα με τις εκποιήσεις πρέπει να λυθεί ώστε η Κύπρος να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, κάτι που θα σημαίνει –όπως είπε –ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία.

Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου εκτιμά ότι πολύ σύντομα η Κύπρος θα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο για την Κύπρο σημαίνει τη διοχέτευση 60 εκατ. ευρώ τον μήνα στο τραπεζικό σύστημα. Ανακοίνωσε επίσης ότι στα τέλη Μαρτίου θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί διακίνησης κεφαλαίων που απέμειναν. Από την άλλη, ο κ. Αναστασιάδης κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ντράγκι έθεσε θέμα μετατροπής της έκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας Κύπρου σε μακροπρόθεσμο δανεισμό. Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές, η ΕΚΤ κάνει σοβαρές σκέψεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.