Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, την περασμένη Πέμπτη, άκουσε την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά και αμέσως μετά αποχώρησε από την αίθουσα της Γερουσίας. Ο Κώστας Καραμανλής προφανώς και δεν σνομπάρει τους βουλευτές της ΝΔ, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Απαντά θετικά στα περισσότερα από τα αιτήματα συνάντησης των γαλάζιων στελεχών που δέχονται καθημερινά οι συνεργάτες του στην Παναγή Κυριακού.

Ο Καραμανλής, αφού έδωσε το «παρών» στην προχθεσινή συνεδρίαση, αποχώρησε, κρατώντας ουσιαστικά σαφείς αποστάσεις τόσο από τις δριμύτατες κριτικές των γαλάζιων βουλευτών που ακολούθησαν προς το πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά όσο και από οποιαδήποτε ενεργό συμμετοχή του στη συζήτηση για τα αίτια της ήττας. Αλλωστε ακόμη και για τα εσωκομματικά ό,τι είχε να πει το είχε καταθέσει στη συνάντησή του με τον νυν πρόεδρο της ΝΔ στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά. Το ραντεβού –ενόψει ενδεχομένως και της εσωκομματικής θύελλας που διαισθανόταν ότι πλησίαζε –ζητήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή πριν από την Καθαρή Δευτέρα. Είχε διάρκεια περίπου 45 λεπτών και σε αυτό ο Καραμανλής του επισήμανε ορισμένα βασικά στοιχεία.

Πρώτον –και κόντρα στα σενάρια επιστροφής του που κυκλοφορούν -, επανέλαβε ότι δεν έχει καμία πρόθεση και κανένα ενδιαφέρον να διεκδικήσει ξανά τη θέση του προέδρου της ΝΔ. Δεύτερον, οι κριτικές δηλώσεις που γίνονται στον Αντώνη Σαμαρά ακόμη και από πρόσωπα που προέρχονται από το κοντινό περιβάλλον του Καραμανλή πραγματοποιούνται με απόλυτη αυτονομία και δεν ανήκουν σε κάποια ομάδα που έχει την έγκρισή του, ούτε φυσικά μιλούν εξ ονόματός του. Αντίστοιχα ξεκαθάρισε, βέβαια, ότι ο ίδιος δεν μπορεί να «απαγορεύσει» σε κανέναν να έχει άποψη και να τη λέει δημόσια.

Ο Καραμανλής, όπως τουλάχιστον τον ερμηνεύουν οικεία του πρόσωπα, αν ήταν στη θέση του Σαμαρά και ήθελε να συνεχίσει να ηγείται της ΝΔ θα επιβεβαίωνε την παραμονή του μέσα από το Συνέδριο.

Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ. Η σιωπή του Καραμανλή στα εσωκομματικά, ωστόσο, μεταφράζεται και ως έμμεση στήριξή του στον Αντώνη Σαμαρά. Η συλλογιστική αυτή ενισχύεται, δεδομένου ότι –προς το παρόν τουλάχιστον –για κανέναν από τους δελφίνους της ΝΔ δεν ακούγεται η βοή του κόσμου.