Ένοχοι για βανδαλισμό και καταπάταση ξένης περιουσίας κρίθηκαν στη Σιγκαπούρη δύο νεαροί Γερμανοί που είχαν μπει σε αμαξοστάσιο και είχαν προσπαθήσει να ζωγραφίσουν γκράφιτι σε τρένο. Η ποινή: Εννιά μήνες φυλάκιση και τρία χτυπήματα με ραβδί.

Η υπόθεση έχει φέρει ξανά στη διεθνή δημοσιότητα την μάλλον απαρχαιωμένη μέθοδο «σωφρονισμού» που συνεχίζει να εφαρμόζει η Σιγκαπούρη. Η ποινή επιβάλλεται ακόμη σχετικά συχνά, και προβλέπεται για αδικήματα που ξεκινούν από βανδαλισμό και φτάνουν μέχρι τη σεξουαλική κακοποίηση.

Ο 22χρονος Αντρέας Φον Κνόρε και ο 21 ετών Έλτον Χιντζ κρίθηκαν ένοχοι για βανδαλισμό και καταπάτηση ξένης ιδιοκτησίας για την απόπειρά τους τον περασμένο Νοέμβριο να κάνουν γκράφιτι σε παρκαρισμένο συρμό.

Στη συνέχεια οι δύο νεαροί έφυγαν από τη Σιγκαπούρη και εντοπίστηκαν στη γειτονική Μαλαισία έπειτα από εκτεταμένη διεθνή αναζήτηση. Μεταφέρθηκαν πίσω στη Σιγκαπούρη για να εκτίσουν την ποινή τους.

Αμφότεροι προσπάθησαν με όποιον τρόπο μπορούσαν να δείξουν την ειλικρινή τους μεταμέλεια στο δικαστήριο: «Είναι η πιο μελανή σελίδα σε ολόκληρη τη ζωή μου.

Είμαι πολύ θυμωμένος με τον εαυτό μου» είπε ο φον Νόρε. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τη Σιγκαπούρη για αυτή την ηλίθια πράξη, έμαθα από το λάθος μου και δεν θα το ξανακάνω ποτέ» είπε.

Οι νόμοι περί βανδαλισμού της Σιγκαπούρης έγιναν διεθνώς γνωστοί το 1994 όταν ένας αμερικανός έφηβος, ο Μάικλ Φέι, καταδικάστηκε σε χτυπήματα με ραβδί επειδή κατέστρεψε αυτοκίνητα και δημόσια ιδιοκτησία παρά τις εκκλήσεις για επιείκεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, περιλαμβανομένου του τότε προέδρου Μπιλ Κλίντον.