Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι τα νέα μέτρα που σκοπεύει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση απειλούν να πνίξουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και ενδέχεται να τη βυθίσουν στα ελλείμματα.

Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Ρέγκλινγκ κάλεσε επίσης την ελληνική κυβέρνηση να συλλέξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και επέπληξε κορυφαία στελέχη της για «απρόσεκτες παρατηρήσεις».

«Μπορεί να υπάρξει έλλειμμα» φέτος, επειδή τα φορολογικά έσοδα μειώνονται, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε η νέα κυβέρνηση θα αυξήσουν τις κρατικές δαπάνες, είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων MNI.

«Εάν η κυβέρνηση αυξήσει τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, θα οδηγήσει στην αύξηση του κόστους εργασίας και των δημοσίων δαπανών», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM, συμπληρώνοντας ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα, που θεωρήθηκε βέβαιο, τώρα απομακρύνεται».

Αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές της, τις αποκάλεσε «ενοχλητικές» και «απαράδεκτες».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το «ιδιοσυγκρασιακό ύφος» με το οποίο διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση έχει ενοχλήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.