«Μαραθώνιο» συναντήσεων με πρέσεβεις ξένων χωρών είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπαλτάς συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ισπανίας Αλφόνσο Λουσίνι Ματέο με τον οποίο και συζήτησε θέματα που σχετίζονται με την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ισπανικών πανεπιστημίων, τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Ισπανία και της ισπανικής γλώσσας στην Ελλάδα, καθώς και με την διευκόλυνση των ισπανών αρχαιολόγων στην πραγματοποίηση ανασκαφών στην Ελλάδα.

Με τον πρεσβευτή της Τουρκίας Κερίμ Ουράς ο έλληνας υπουργός Παιδείας συζήτησε επίσης θέματα συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων των δύο χωρών, την κατάσταση των πολιτιστικών μνημείων στις δύο χώρες, και το ενδιαφέρον που παρατηρείται στην Ελλάδα και την Τουρκία για την εκμάθηση των αντίστοιχων γλωσσών.

Ο κ. Μπαλτάς συνομίλησε επίσης και τον πρέσβη της Γερμανίας Πέτερ Σόοφ με τον οποίο συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία ειδικά για την ενεργοποίηση πολιτικών για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών ανταλλαγών μεταξύ νέων των δύο χωρών και για την αναβάθμιση των σχολείων της ομογένειας στη Γερμανία, ενώ ήταν κοινή η διαπίστωση για τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων των δύο χωρών.

Στην συνέχεια και σε συνομιλία με την πρέσβειρα του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν Άμπαυπογραμμίστηκε η ιδιαίτερα καλή εμπειρία από τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα έρευνας και συνεργασίας πανεπιστημίων και εταιρειών Ελλάδας και Ισραήλ, και τονίστηκε η ανάγκη η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί.

Ακολούθησε συνάντηση με τον πρέσβη του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ όπου και διαπιστώθηκε η ανάγκη να διευρυνθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στη διάδοση των ελληνικών σπουδών στον Καναδά, ενώ ο πρεσβευτής μετέφερε στον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων επίσημη πρόσκληση να παραβρεθεί και να κηρύξει την έναρξη της τελετής των εγκαινίων της έκθεσης με θέμα «Οι Έλληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», που θα πραγματοποιηθεί στην Οτάβα.

Με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέι Μασλόφ συμφωνήθηκε να ενταθούν οι προσπάθειες των δύο πλευρών για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία των εκδηλώσεων στο πλαίσιο της ανακήρυξης του έτους 2016 ως «Έτους της Ελλάδας» στη Ρωσία και «Έτους της Ρωσίας» στην Ελλάδα.

Τέλος, με τον πρεσβευτή του Αζερμπαϊτζάν Ραχμάν Μουσταφάγεφ εξετάστηκαν οι τρόποι για την ενδυνάμωση της πολιτιστικής και αθλητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ μεταφέρθηκαν οι ευχαριστίες του προέδρου της χώρας κ. Αλίγιεφ για την πολύπλευρη υποστήριξη της Ελλάδας σε θέματα διοργάνωσης των Ευρωπαϊκών Αγώνων στο Μπακού.