Η Σούπερ Λίγκα θα κληθεί στο ΔΣ της Δευτέρας να αποφασίσει κατά πόσο μπορεί να εγγυηθεί στον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή τις προϋποθέσεις που της ζητήθηκαν προκειμένου να επαναρχίσει το πρωτάθλημα.

Τα ηλεκτρονικά εισιτήρια, οι κάμερες αλλά και η αντικατάσταση των συνδέσμων από λέσχες οπαδών είναι μερικά από τα «αγκάθια» που μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα αναβολή του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο κ. Κοντονής σημείωσε την περασμένη Τετάρτη ότι «το νομοθετικό πλαίσιο παρέμβασης της κυβέρνησης σε τόσο σοβαρά θέματα είναι απολύτως σαθρό, σχεδόν ανύπαρκτο», προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσουν να το ενισχύσουν με πρωτοβουλίες που θα είναι αποτελεσματικές.

Το πλαίσιο παρέμβασης της κυβέρνησης σε αναβολή αγώνων καθορίζεται από τον Νόμο 4049/12 (άρθρο5, παρ. 1Δ), το οποίο σημειώνει πως η ΔΕΑΒ (Διαρκής Επιτροπή Καταπολέμησης Βίας) έχει ως έργο να εισηγείται (με σύμφωνη γνώμη της Αστυνομίας) στον υφυπουργό Αθλητισμού χρονική μετάθεση αγώνων. Επίσης νομοθετικές ρυθμίσεις που καθορίζουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο, τις κάμερες και τις λέσχες υπάρχουν και η τελευταία καταγραφή είναι στο ΦΕΚ με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου 2012 (Ν. 4049/12). Τι χρειάζεται; Η πολιτική βούληση ώστε οι νόμοι αυτοί να αρχίσουν να εφαρμόζονται. Το ερώτημα είναι κατά πόσο είναι έτοιμη η Σούπερ Λίγκα, αλλά κυρίως τα μέλη της.

Αλλωστε, ο κ. Κοντονής ξεκαθάρισε ότι αυτό που ζητεί είναι να δρομολογηθούν κάποιες εξελίξεις: «Κάποια ζητήματα θα τα δούμε με κατανόηση, λαμβάνοντας υπόψη πως κάποια προβλήματα δεν λύνονται από τη μία ημέρα στην άλλη. Εμείς αναμένουμε για τη μεθεπόμενη αγωνιστική, όπως ο νόμος απαιτεί, τις κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. και της ΔΕΑΒ για να κρίνουμε την κατάσταση».

Ποια είναι η εικόνα όμως γι’ αυτά τα «αγκάθια» που μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα αναβολή;

Στο ηλεκτρονικό εισιτήριο: Τέτοιο σύστημα υπάρχει σε δέκα γήπεδα ομάδων της Σούπερ Λίγκα, χωρίς όμως κατ’ ανάγκη όλες οι ΠΑΕ να χρησιμοποιούν το ίδιο. Το σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου δεν χρησιμοποιείται στην Ξάνθη και τη Βέροια, ενώ δεν υπάρχει στο γήπεδο του ΟΦΗ, το ΔΑΚ Κομοτηνής, στη Μυτιλήνη, στα «Περιβόλια», στο γήπεδο του Παναιτωλικού.

Οι κάμερες: Σε πέντε μόλις γήπεδα είναι σε θέση να λειτουργήσουν: Λεωφόρο, Καραϊσκάκη, Περιστέρι, Τούμπα, Κέρκυρα.

Σε τέσσερα γήπεδα δεν υπάρχει εγκατάσταση (Θ. Κολοκοτρώνης), Θ. Βαρδινογιάννης, Κομοτηνή, Μυτιλήνη), ενώ στα υπόλοιπα υπάρχει μεν εγκατάσταση, αλλά είναι χαλασμένη.

Η Λίγκα λοιπόν θα πρέπει να δεσμευτεί στην πολιτεία ότι μπορεί να κινήσει τις διαδικασίες ώστε να εφαρμοστούν όλα αυτά που ήδη είναι νόμοι. Κι όχι μόνο να δεσμευτεί, αλλά να πείσει γι’ αυτό τον Σταύρο Κοντονή.