«Αυτό που περιμέναμε να ακούσουμε από τον Πρωθυπουργό, δεν το ακούσαμε τελικά: 'Οτι η παράταση της συμφωνίας, θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι με αφορμή την ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συβούλιο.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση του Ποταμιού έχει ως εξής:   

«'Ενα μήνα μετά τις εκλογές, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε σήμερα την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων. Αναμένουμε την τελική τους μορφή για να τοποθετηθούμε στη Βουλή. Επί των πρώτων ανακοινώσεων όμως, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

»-Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι απαραίτητο να κατατεθεί πρόταση για την καθιέρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που αφορά 400.000 οικογένειες που ζουν σε καθεστώς έσχατης φτώχειας.

»-Για την διεύρυνση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, πρέπει να τεθούν κριτήρια ώστε να ωφεληθούν από τη ρύθμιση εκείνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη κι όχι εκείνοι που αποφεύγουν συστηματικά να πληρώσουν παρότι έχουν την οικονομική δυνατότητα.

»-Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής η πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι η μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε ανεξάρτητο οργανισμό είσπραξης δημοσίων εσόδων με επικεφαλής ικανό στέλεχος με θητεία μακράς διαρκείας.

»-Για την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να γίνει με περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια καθώς και με όριο αξίας/εμβαδού. Για αυτές τις κατηγορίες θα πρέπει να εφαρμόζεται με συνέπεια ο κανόνας «κανένας δεν χάνει το σπίτι του λόγω πραγματικής οικονομικής αδυναμίας αλλά και σε κανέναν δεν χαρίζεται το σπίτι που χρωστάει».....

»-Για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, είμαστε υπέρ, επισημαίνουμε όμως την ανάγκη να σταματήσει επιτέλους ο κυβερνητικός έλεγχος στη Δημόσια Τηλεόραση. Η Δημόσια Τηλεόραση πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Επίσης το κόστος λειτουργίας δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους ήδη βαριά φορολογούμενους πολίτες ,μέσω της αύξησης του ανταποδοτικού τέλους.

Tέλος, περιμέναμε να ακούσουμε από τον Πρωθυπουργό, κάτι που δεν ακούσαμε τελικά: 'Οτι η παράταση της συμφωνίας, θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή».

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αρχίζοντας από την κατάληξη της ομιλίας του κ. Τσίπρα καλωσορίζουμε τη δέσμευσή του να εισαχθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια. Προφανώς τα μνημόνια 1, 2 και τώρα 3.

»Θα υποχρεωθεί έτσι η κυβέρνηση να συζητήσει στην ολομέλεια της Βουλής το πού ήταν η χώρα πριν τις εκλογές και πόσα βήματα πίσω βρίσκεται ένα μόλις μήνα μετά τις εκλογές.

»Η δε εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια θα είναι ένα φόρουμ »διαρκούς διερεύνησης όχι μόνο για το πώς φτάσαμε το 2009 στην ανεξέλεγκτη κρίση, για το πώς απέφυγε η χώρα την ασύντακτη χρεοκοπία, αλλά και για το πώς τώρα εν έτει 2015 μπαίνει βαθύτερα στο μνημόνιο και βαδίζει με φόρα στο μνημόνιο 3.

»Τσιμουδιά όμως δεν έβγαλε ο κ. Τσίπρας για την κύρωση από τη Βουλή της παράτασης της δανειακής σύμβασης, δηλαδή του μνημονίου και όλου του τρέχοντος προγράμματος μέχρι τέλος Ιουνίου, δυστυχώς με πρόγνωση ένταξης μετά σε νέο μνημόνιο.

»Η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα και το νόμο, προσβάλλει το κοινοβούλιο, εμφανίζεται εξοργιστικά ανακόλουθη σε σχέση με αυτά που έλεγε ως αντιπολίτευση και πιέζει τη διοίκηση της ΤτΕ και του ΤΧΣ να ενεργήσουν παρά το νόμο.
Είναι αδιανόητο η παράταση να συζητείται στη γερμανική Βουλή και στην Ελλάδα η απειλή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να οδηγεί σε υποτίμηση της Βουλής με προτροπή της ίδιας της Προέδρου της Βουλής!

»Ο κ. Τσίπρας έκανε σήμερα για μια ακόμη φορά επίδειξη τζάμπα μαγκιάς εξαγγέλλοντας για πολλοστή φορά τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ΕΡΤ.

Έχει όμως δεσμευθεί διεθνώς ότι δεν θα αναληφθεί μονομερώς καμία νομοθετική πρωτοβουλία και ότι κάθε νομοσχέδιο θα έχει αποτιμηθεί από πλευράς δημοσιονομικών επιπτώσεων σε συνεργασία με τους «θεσμούς», δηλαδή την τρόικα.
Περιμένουμε συνεπώς τα πραγματικά, τελικά νομοσχέδια και το δημοσιονομικό πλαίσιο, στο οποίο όλα τοποθετούνται.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει δημαγωγικά με τις λέξεις και κυρίως με τις προσμονές των πολιτών, που η ίδια καλλιέργησε. Τίποτα όμως δεν μπορεί να γίνει αν η χώρα δεν αποκτήσει επειγόντως ασφαλές στρατηγικό πλαίσιο. Τώρα όλα είναι στον αέρα, με την κυβέρνηση αιχμάλωτη της ρητορικής της και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από