Την «παταγώδη» αποτυχία των ηγετών του κόσμου και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην προστασία των αμάχων κατά το «καταστροφικό» 2014 καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, ζητώντας την εγκατάλειψη του παραλυτικού βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει «σκανδαλώδη και αναποτελεσματική» την απάντηση της διεθνούς κοινότητας στη βία στην ετήσια έκθεσή της, στην οποία τηρεί εξαιρετικά επικριτική στάση απέναντι στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών θέτοντας σε αμφισβήτηση και το δικαίωμα του βέτο στο πλαίσιο της λειτουργίας του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς αυτής, η οποία ήταν «εξαιρετικά» βεβαρημένη από συρράξεις (Συρία, Ουκρανία, Γάζα, Νιγηρία κ.λπ.), εκατομμύρια πολίτες σκοτώθηκαν και 15 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα «ίσως τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι. «Το 2014 υπήρξε καταστροφικό για εκατομμύρια ανθρώπους θύματα της ένοπλης βίας», πρόσθεσε.

Η έκθεση εξετάζει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 160 χώρες και ξεχωρίζει 35 από αυτές οι οποίες υποφέρουν από τις ωμότητες ένοπλων οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Μπόκο Χαράμ.«Αυτό πρέπει και μπορεί να αλλάξει», τονίζει ο Σέτι, χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδη και αναποτελεσματική» την απάντηση της διεθνούς κοινότητας στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.«Οι ηγέτες του κόσμου απέτυχαν παγωδώς να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους», καταγγέλλει ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας στο εισαγωγικό σημείωμα που συνοδεύει την ετήσια έκθεση.

Αυστηρή στάση Διεθνούς Αμνηστίας απέναντι στον ΟΗΕ

Η οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τηρεί εξαιρετικά αυστηρή στάση απέναντι στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ένας οργανισμός που ιδρύθηκε για να προστατεύσει τους πολίτες και να εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια απέτυχε παταγωδώς», καταγγέλλει ο Σέτι.

«Τα πέντε μόνιμα μέλη (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα) κατά την άποψή μας καταχράστηκαν το δικαίωμα και τα προνόμια του βέτο για να προωθήσουν τα δικά τους πολιτικά και γεωπολιτικά συμφέροντα εις βάρος της προστασίας των πολιτών», καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Για τον λόγο αυτόν η οργάνωση προτείνει την υιοθέτηση ενός «κώδικα συμπεριφοράς στο πλαίσιο του οποίου τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα αποφασίσουν να απαρνηθούν το δικαίωμα του βέτο για να μπλοκάρουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας σε περιπτώσεις γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

«Εγκαταλείποντας το δικαίωμα του βέτο, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα διεύρυναν τα περιθώρια δράσης των Ηνωμένων Εθνών και θα έστελναν ένα μήνυμα στους υπεύθυνους μαζικών ωμοτήτων ότι ο κόσμος δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια», υπογράμμισε ο Σέτι.

Σύμφωνα με τον Φίλιπ Λούθερ, διευθυντή της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η εγκατάλειψη του βέτο θα είχε επιτρέψει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ασκήσει, για παράδειγμα, δίωξη κατά των υπεύθυνων για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία.

Εκτός της πρότασης για το βέτο, η Διεθνής Αμνηστία ζητεί να σταματήσει η συνεχής τροφοδοσία χωρών με όπλα τα οποία πέφτουν στα χέρια των ένοπλων οργανώσεων, καλώντας όλες τις χώρες να επικυρώσουν στη Σύμβαση για το Εμπόριο Οπλων, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2014.

Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την απαισιοδοξία της για τις προοπτικές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά το 2015 προβλέποντας ότι όλο και περισσότεροι πολίτες θα εξαναγκαστούν να ζήσουν υπό τον έλεγχο βάναυσων ένοπλων ομάδων και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων.